Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

24. 03. 2016. 17:52 >> 17:36

BESKAMATNI

IRF: Krediti za nezaposlene visokoškolce

Za zapošljavanje visokoškolaca sa evidencije Biroa rada kroz pokretanje sopstvenog biznisa Investiciono razvojni fond /IRF/ obezbijeće beskamatne kredite sa rokom vraćanja do 12 godina, računajući i grejs period do četiri godine, sa maksimalnim iznosom do 50 hiljada eura. Program finansijske podrške za nezaposlene visokoškolce pod nazivom „Možeš i ti“ predočen je na edukativnom seminaru održanom u zgradi opštine u Nikšiću, a predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević ukazao je na povoljnosti koje im Investiciono razvojni fond /IRF/ omogućava za pokretanje sopstvenog biznisa.

Cilj seminara je, kako je kazao Vukčević, da što više mladih motivišu za pokretanje sopstvenog biznisa kako bi riješili svoje egzistencijalno pitanje i onih koji će raditi sa njima.

„IRF je, pored drugih državnih institucija, ponudio dodatne povoljnosti kako bi ohrabrio mlade ljude, nudeći za odabrane projekte najpovoljnije uslove beskamatnih kredita za maksimalan iznos do 50 hiljada eura na rok otplate do 12 godina, u šta je uračunat i grejs period do četiri godine“, rekao je Vukčević.

On je ocijenio da je riječ o najpovoljnijim uslovima koji se mogu ponuditi mladim ljudima sa fakultetskom diplomom, a nalaze se na evidenciji Biroa rada, i obrazložio da su se za takvu podršku opredijelili iz razloga što bi ta „ciljna grupa trebalo da ima najviše znanja, kao i hrabrosti da se počne baviti sopstvenim biznisom“.

„Na evidenciji Biroa za zapošljavanje nalazi se oko deset hiljada visokoškolaca u Crnoj Gori i mora se naći rješenje da se broj nezaposlenih značajno smanji“, kazao je Vukčević.

Govoreći o tom programu, on je kazao da nije novac baš najbitniji preduslov za osnivanje sopstvenog biznisa, niti je rezervisan samo za odabrane sa genijalnim idejama i istakao da većina današnjih preduzetnika svoje poslovanje zasniva na jednostavnim idejama, ali ih nude na drugačiji način.

Vukčević je kazao da mladi prvo moraju dobro promisliti u kom poslu bi mogli biti bolji ili drugačiji od ostalih i naveo mogućnost da bi i hobi mogao biti primjer sjajne ideje i izvora za sopstveni biznis.

Na putu ka sopstvenom biznisu, kako je kazao, neophodno je svoju ideju prvo pretvoriti u biznis plan kako bi se stvorila slika o onome čime bi se bavili, odnosno „sve planove staviti na papir, što u Crnoj Gori nije praksa“.

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović obećao je pomoć lokalne uprave mladima koji se odluče na pokretanje sopstvenog biznisa.

„Veliki broj mladih ljudi sa završenim fakultetom teško dolazi do posla zbog čega je ovakva izvanredna podrška IRF-a itekako značajna. Neophodno se okrenuti sopstvenom biznisu, jer je dokazano da su mala i srednja preduzeća budućnost ne samo Crne Gore, već i regiona“, rekao je Grbović.

Tokom seminara ilustrovane su održive biznis ideje na osnovu iskustava uzornih i uspješnih crnogorskih privrednika, kao i ukazano na najveće greške pri osnivanju start-up kompanija, kako bi mlade ohrabrili da otpočinu sopstveni biznis.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније