Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

06. 05. 2016. 17:55 >> 17:43

REZULTATI PROJEKTA

CG specifična po mnogo čemu u vinogradarstvu

Crna Gora je specifična po mnogo čemu kada je u pitanju sektor vinogradarstva, pogotovo kada je riječ o arealu rasprostranjenosti gajenja vinove loze, pokazuju preliminarni rezultati projekta rejonizacije vinogradarskih područja.

Vođa stručnog tima, Pierfederico La Notte, koji je predstavio preliminarne rezultate kazao da se većina vinograda nalazi na nadmorskoj visini do 100 metara, ali ima vinograda i na visini do 700 metara, što Crnu Goru čini posebnom.

“Ta heterogenost Crne Gore podstakla je stručni tim koji radi na ovom projektu da da predloge da se prošire planirane aktivnosti koje će dodatno pomoći razvoju sektora vinogradarstva, ali i druge biljne proizvodnje jer će rezultati biti osnov za planiranje gajenja i drugih biljnih kultura” kazao je La Notte na seminaru Tehnička podrška izradi nove rejonizacije vinogradarskih područja Crne Gore: preliminarni rezultati i perspektive.

Projekat rejonizacije vinogradarskih područja Crne Gore najvažniji je projekat u sektoru vinogradarstva koji se realizuje tokom ove godine, a sprovodi se uz podršku Evropske unije (EU) i Ministarstva poljoprivrede.

Prisutnim vinogradarima i stručnjacima iz Crne Gore, prezentovan je značaj rejonizacije u pogledu geografske zaštite vina i predočeno da prethodno stečene oznake moraju da se preregistruju u skladu s novom rejonizacijom, s obzirom na to da prethodna procedura nije u skladu s konceptom koji važi u EU.

La Notte je rekao da rejonizacija pored naučnog značaja predstavlja i najbolji način promocije vina na međunarodnom tržištu. Nakon završetka projekta vinari će imati mogućnost da crnogorska vina zaštite i na EU nivou čime će se ojačati konkurentnost domaćih vina na međunarodnom tržištu.

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo, Danijela Stolica, rekla je da projekat predstavlja jedan od preduslova za sprovođenje evropske pravne tekovine u sektoru vinogradarstva koje za Crnu Goru ima poseban značaj.

“Uzimajući u obzir iskustva prethodih proširenja ova oblast jedna je od najizazovnijih za proces pregovora u Poglavlju 11. Poznato je da su mnoge države upravo imale najveće izazove u procesu pregovora u oblasti vina, odnosno geografskih oznaka za vino”, navela je Stolica.

Prema njenim riječima, za Crnu Goru je od velikog značaja što već preliminarni rezultati projekta govore koliko je država specifična u odnosu na druge zemlje EU i upravo ta specifičnost treba da se iskoristi kao prednost i to se mora uzeti za primjer i u drugim oblastima poljoprivrede.

Načelnik Direkcije za biljnu proizvodnju, Marija Krstić, rekla je da je zadovoljna preliminarnim rezultatima projekta.

“Posebno se zahvaljujem stručnom timu na spremnosti da prošire planirane aktivnosti i podršci koju pruža u izradi podzakonsih akata za oblast vinarstva. Za nas je veoma značajno iskustvo Italije kao jedne od vodećih zemalja kad je u pitanju proizvodnja vina s geografskom oznakom”, zaključila je Krstić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније