Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 05. 2016. 15:09 >> 20:30
1

INVESTICIJA MALTE

Vjetroelektrana na Možuri za godinu i po

Prva investicija u Crnoj Gori sa Malte vrijedna je 80 miliona eura. Za godinu i po biće izgrađena vjetroelektrana na Možuri, to je rezultat intenzivnih razgovora premijera Mila Đukanovića i Džozefa Muskata i veoma dobre saradnje dvije države. Đukanović je kazao da je prva tranša vrijedna 15 miliona eura već opredijeljena, i da će sve biti završeno za oko godinu i po. I administrativni detalji za projekat na Možuri, gotovo su završeni, kazao je premijer Malte Džozef Muskat nakon sastanka sa Đukanovićem.

Ekonomska saradnja dvije geografski nevelike države Malte i Crne Gore, sa važnim spoljnopolitičkim uspjesima i daljim ciljevima, ima značajne potencijale. Prva malteška strana direktna investicija ide u crnogorsku energetiku - u vjetroelektrane na Možuri. Taj projekat biže gotov za godinu i po i administrativna priprema je pri kraju. 

"Za Crnu Goru dodatno značajnom zato što upravo na Krnovu i Možuri po prvi put realizujemo takve projekte proizvodnje električne energije i iz novih zdravih zelenih izvora sa osloncem na energiju vjetra. Prvih 15.000.000 je opredijeljeno za početak realizacije projekta i ako dobro držim u sjećanju podatak da je 80.000.000 ukupno vrijednost investicije", poručio je Đukanović.

"Energetika je oblast u kojoj će se naša uspješna saradnja ogledati. Projekat vjetroelekrtana čiju gradnju ćemo finansirati u narednim sedmicama, učiniće nas ponosnim partnerima Crne Gore, koja teži obnovljivim izvorima energije", kazao je Muskata.

Jedan od dva najvažnija crnogorska spoljno-politička cilja, ulazak u EU Malta je ostavrila prije 12 godina. Mi smo prešli veliki dio puta, a ostalo je, kaže premijer Đukanović još zahtjevnog posla. Izazove je lakše proći, a greške izbjeći, uz pomoć prijateljskih zemalja.

"Vrlo smo zainteresovani za malteško pozitivno iskustvo u procesu evropskih integracija. To istovremeno znači potvrdu da se Crna Gora vrlo odlučno i stabilno kreće putem i evropske i evroatlanske integracije, i da predvodimo taj proces u odnosu na druge zemlje aspirante za članstvo u jednoj i drugoj organizaciji", poručio je Đukanović. 

"Vi na pravi način i pravom dinamikom ispunjavate neophodne uslove da bude član Evropske unije. Naše predsjedavanje Uniji i naše angažovanje pomoći će Crnoj Gori da se dodatno približi članstvu. Pomoći će naša iskustva u proteklih 12 godina, jer i kada postanete član stižu obaveze posebno izazovne za male administracije. Male države kao naše, mogu imati i prednosti", poručio je Muskata.

Crna Gora slavi deceniju nezavisnosti, već smo praktično pred vratima Alijanse, pa pomoć u harmonizaciji zakona sa međunarodnim tekovinama dolazi u pravo vrijeme.

"To istovremeno šalje još jednu poruku.  Tih 10 godna od obnove nezavisnosti smo dobro iskoristili. Crna Gora se tokom te decenije intezivno ekonomski razvijala. Zahvaljujući svemu tome danas je Crna Gora na vratima NATO-a i u odmaklom procesu pregovora sa EU", zaključio je Đukanović. 

Ministri zdravlja dvije zemlje Budimir Šegrt i Kris Fearne potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti zdravlja i medicinskih istraživanja. Razmatrane su i mogućnosti i razvoj saradnje u oblasti turizma.

 

Ivana Šebek, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније