Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 05. 2016. 12:17 >> 12:00

MARKOVIĆ SMATRA

Turizam šansa za sezonsku hranu

Perspektiva proizvodnje hrane se nigdje u ozbiljnim, razvijenim državama ne dovodi u pitanje. Ni mi u Crnoj Gori ne bismo smjeli da dovodimo to u pitanje. Ako pođemo od tržišta, na prvom mjestu cilj nam je proizvesti više hrane da bismo umanjili ovaj ogromni deficit koji je dostigao gotovo 400 miliona eura, ocijenio je koordinator za poljoprivredu Građanskog pokreta URA, Milan Marković.

                              

 

"Sljedeće je da ponudimo našim turistima hranu. Turizam je tu prije svega šansa za sezonsku hranu, sa ciljem da se te dvije sezone poklope. Jednako važno je da proizvodimo one proizvode za koje imamo šansu i koji su konkurentni, kao što je vino, kao što je rano povrće, neke vrste voća i jagnjeće meso. Kada govorimo o razvoju poljoprivrede i perspektivi nema propisanih modela niti u pogledu veličine gazdinstva niti vrste proizvodnje. Vrstu proizvodnje pored tržišta u bitnome opredjeljuju prirodni uslovi. Tako, mi u Crnoj Gori iako smo mala država, imamo na primorju suptropske kulture, imamo maslinarstvo, na širem području Zetske i Belopavlićke ravnice i Malesije, širem području Skadarskog jezera imamo plasteničku proizvodnju,vinogradarstvo, povrće u zaštićenom prostoru i na otvorenom, proizvodnju mlijeka, mesa, jaja". kazao je Marković.

On smatra da se ne možemo fokusirati samo na veća, komercijalna gazdinstva.

"Njih treba podržavati svakako, prije svega kroz izdašnu investicionu podršku radi podizanja konkurentnosti, ali svoje mjesto moraju naći  i mala porodična gazdinstva i to prije svega u onim najudaljenijim krajevima, što je uostalom evropski model. Zašto? Zato što se mala porodična poljoprivredna gazdinstva, pored toga što proizvode i što će proizvoditi specifične, prepoznatljive crnogorske proizvode, istovremeno staraju o resursima, staraju se o tradiciji. Riječju, staraju se o selu i ona podjednako zaslužuju pažnju države. URA će o tome veoma voditi računa", kazao je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније