Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

30. 06. 2016. 10:50 >> 10:34
15

VUJANOVIĆ U BEČU

"Za 10 godina plate porasle za 70 %"

Deset godina nakon nezavisnosti Crna Gora je uvećala društveni proizvod za 70 posto, broj zaposlenih za 9,8 posto, prosječnu platu za 70 posto, a penzije za 100 posto, kazao je predsjednik države, Filip Vujanović, na „Crans Montana Forumu“ u Beču. On je poručio da je Crna Gora za 10 godina prosječnu razvijenost u odnosu na države EU povećala sa 30 na 43 posto i ostvarila investiciona ulaganja na nivou od 7.3 milijardi eura. To je, kako je naveo, po glavi stanovnika najveći nivo u Jugoistočnoj Evropi i jedan od najvećih u Evropi.

„Naravno Crna Gora se suočava sa značajnim problemima i izazovima, kvalitet života njenih građana se mora unapređivati efikasno i što bržom dinamikom, ali je nesumnjivo da su suštinski pravci djelovanja u vođenju  ekonomske politike kvalitetno postavljeni. To ovi rezultati potvrđuju. Ti suštinski pravci djelovanja imaju tri nivoa – partnerstva kroz evropske i evroatlanske integracije, regionalna saradnja i bilateralna saradnja i učešće u regionalnim inicijativama koje su uključile i region  Zapadnog Balkana“, dodao je Vujanović.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 22, a zatvorila dva poglavlja i da priprema otvaranje preostalih poglavlja.

„U ekonomskom smislu evropske integracije obezbjeđuju krajnje konkretan okvir partnerstva u unapređenju infrastrukture, posebno saobraćajne i energetske, sa sasvim konkretnim projektima prioriteta, obezbijeđenim donacijama i budžetom za finansiranje tih projekata. Na temelju Zapadno balkanske inicijative i partnerstva sa Slovenijom i Hrvatskom kao i Berlinskog  procesa saradnja sa Zapadnim Balkanom na samitu u Berlinu i Beču su koncipirani sasvim konkretni prioriteti, a na narednom samitu u Parizu obezbijediće se njihova dalja realizacija. Time se stvara neposredno i intenzivno partnerstvo EU i država Zapadnog Balkana čime i Crna Gora u okviru veće dostupnosti i korišćenje resursa,  dobija nove razvojne šanse“, ocijenio je Vujanović u Beču.

U okviru regionalnih inicijativa za unapređenje ekonomije, kazao je Vujanović, od posebnog značaja je obezbjeđenje slobdne trgovine  u okviru CEFTA.

„Crna Gora ove godine presjedava, u desetoj godini njenog djelovanja, uz ambiciju usvajanja Sporazuma o trgovinskim olakšicama koji bi značajno smanjio  troškove trgovine, harmonizovao carine, usaglasio radna zakonodavstva i granične kontrole pjednostavio i pojeftinio. Time bi članice CEFTA,  Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Kosovo i Moldavija dobile mogućnost zahvalnijeg prostora unapređenja ukupne ekonomske saradnje, ali i dinamičnijeg razvoja svake države pojedinačno“, naveo je predsjednik države.

Treći pravac djelovanja su, kako je kazao, bilateralna partnerstva  i korišćenje inicijativa koji se odnose i na region Zapadnog Balkana.

„Na temelju iskustva svjetske trgovinske organizacije Crna Gora je zaključila sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Ukrajinom i Turskom i državama EFTE. Poseban značaj i vrijednost dajemo inicijativi Kine u okviru projekta 16 + 1 sa maksimalnom spremnošću da  koristeći benefite ove vrijedne inicijative i šanse za ekonomsko partnerstvo sa Kinom obezbijedimo realizaciju važnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori. Upravo zahvaljujući ovom partnerstvu obezbijedili smo kredit  kineske  EXIM banke za izgradnju najvećeg projekta saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori  auto puta Podgorica – Mateševo, koji povezuje centralni dio Crne Gore i njen sjever, a čiji izvođač je velika kineska kompanij CRBS.  Iskazujemo maksimalnu spremnost za nastavak saradnje u okviru ove važne kineske inicijative za Centralnu i Istočnu Evropu“, poručio je Vujanović.

On je zaključio da je nesumljivo da je uslov stabilnosti i prosperiteta ekonomski razvoj, kroz saradnju i povjerenje u regionu.

„U tom smislu Crna Gora će nastaviti da bude pouzdan partner svojim susjedima i državama regiona dajući svoj doprinos ovoj globalnoj misiji“, kazao je Vujanović.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније