Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

24. 09. 2016. 14:14 >> 19:46
18

U NIKŠIĆU

Otvoren rudokop Biočki stan

Podzemni rudokop Biočki stan nikšićkih Rudnika boksita svečano je otvoren nakon deset godina prekida, a izlazak prvih kamiona sa rudom ozvaničili su predsjednik Vlade, Milo Đukanović i vlasnik kompanije Uniprom metali, Veselin Pejović.

Dijana Drašković, TVCG

Kompanija Uniprom metali, koja je u oktobru prošle godine kupila Boksite, uložila je u rekonstrukciuju i sanaciju rudokopa više od 13 miliona eura, dok je za rad u rudniku, uz domaću radnu snagu, angažovana i kompanija Bumech iz Poljske.

Pejović je rekao da je ponosan što se Dan rudara i 25 godina kompanije Uniprom mogu proslaviti otvaranjem rudokopa Biočki stan, koji je još jedna karika u lancu crnogorske ekonomije.

"I u ovaj projekat Rudnika boksita ušli smo sa procjenom da ima perspektivu. Nećemo i nijesmo žalili ni truda, ni sredstava da podignemo rudokop na noge i evo poslije deset godina počinje i podzemna eksploatacija", kazao je Pejović.

Tri nove fabrike za preradu aluminijuma

On je dodao da je uvjeren da će Boksiti i podgorički Kombinat aluminijuma (KAP), pod upravom Uniproma, već iduće godine učestvovati sa 50 odsto u ukupnom crnogorskom izvozu.

"Već treću godinu, uprkos tome što su cijene na berzi aluminijuma manje od proizvodnih, aktivno radimo i spostvenim snagama, bez ičije pomoći ili državnog učešća, obezbjeđujemo da 600 radnika redovno prima plate", saopštio je Pejović.

On je najavio i otvaranje tri nove fabrike za preradu aluminijuma u KAP-u, čiji će finalni proizvodi ići na ino-tržište.

Premijer Đukanović je, na svečanosti povodom otvaranja rudokopa, kazao da je u pitanju jedna od perspektivnih privrednih djelatnosti koja će dati značajan doprinos društveno-ekonomskom razvoju Nikšića i Crne Gore.



"Investicija vrijedna 13 miliona eura u rekonstrukciju i modernizaciju svih objekata Rudnika boksita, uz planiranu proizvodnju od milion tona godišnje, realno će uticati na povećanje industrijske proizvodnje i ukupnog izvoza. To će svakako značiti i njihovo veće učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP)", kazao je Đukanović.

On je dodao da Uniprom metali planiraju na rudokopu proizvodnju od oko tri miliona tona rude u narednih pet godina, što je oko 40 odsto trenutno ovjerenih rezervi na tom ležištu.

Đukanović je podsjetio da je ta kompanija, od ponovnog pokretanja proizvodnje boksita na površinskim kopovima Zagrad i Đurakov do, do 1. septembra proizvela 370 hiljada tona rude i izvezla je preko Luke Bar.

Šansa za nova zapošljavanja

"Eksploatacijom boksita iz jame Biočki stan, kao i već započetom proizvodnjom na pomenutim saniranim površinskim kopovima, očekuje se i širi multiplikativni efekat na crnogorsku privredu, stvaranjem novih šansi za poslovanje drugih preduzeća u Crnoj Gori", saopštio je Đukanović.

On je kazao da se to ne odnosi samo na firme koje su neposredno angažovane na proizvodnji rude, već i na preduzeća kao što su Montecargo, Luka Bar i drugih u sektoru usluga.

"Uniprom metali su, tokom realizacije investicije, kao društveno odgovorna kompanija značajno doprinijeli poboljšanju infrastrukture, lokalnih puteva i vodovoda u Župi nikšićkoj. To je važan preduslov poboljšanja životnog i društvenog standarda u tom dijelu nikšićke Opštine", rekao je Đukanović.

On smatra da će ponovno stavljanje u funkciju eksploatacionog prostora jame Biočki stan donijeti nova zapošljavanja, naročito mještana župskih sela.

Pejović je na današnjoj svečanosti nagradio najstarijeg rudara Velimira Kneževića, koji je u rudokopu ka vođa smjene proveo 40 godina, kao i nekdašnjeg direktora Rudnika bokista, Vladimira Vukmirovića.

Komanija Uniprm metali u potpunosti obnovila upravnu zgradu i sve radionice, ali i oplemenila prostor na kojem se nalazi jama Biočki stan.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније