Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Дарко Булатовић, ТВЦГ

26. 06. 2023. 15:37 >> 17:16

NAKON GODINU PAUZE

U jami Biočki stan ponovo pokreću proizvodnju boksita

U jami Biočki stan na Seocima u Župi Nikšićkoj nakon godinu pauze ponovo će biti pokrenuta proizvodnja boksita. Posao je nakon povlačenja Poljaka koji su ostali dužni oko 200.000 hiljada eura za poreze i doprinose zaposlenima, te raskida ugovora sa kompanijom Uniprom metali, preuzela novoosnovana kompanija Novi boksiti.

Stara poruka za novi početak u jami Biočki stan. Nakon što je poljski Bumeks prekinuo proizvodnju sredinom prošle godine i oko sto radnika ostavio bez posla, proizvodnju na Seocima nastaviće kompanija Novi boksiti koja je sa Unipromom potpisala saradnju na pet godina. Nova uprava sigurna u uspješno poslovanje, radnici zadovoljni i puni nade.

"Očekujemo da poslovanje ove nove firme i naš budući rad uđe u neke mirnije vode. Da ovo ne bude sve kratkoga daha. Radnici su spremni da daju puni doprinos kako bi ova frima radila i opstala", kaže Igor Krulanović predstavnik radnika "Novih boksita".

Željko Markuš, tehnički rukovodilac održavanja jame Biočki stan ističe da ako sve bude kakav je plan sigurno će biti stabilnosti za radnike i za poslodavce i na duži period.

"Pet do deset godina se računa da ovdje ima ozbiljnog rada i mislim da neće biti problema", naveo je Markuš.

Proizvodnja zvanično počinje 1. jula, zasad je upošljeno oko 70 radnika, od čega 50-tak bivših kojima Poljaci nisu uplatili sve poreze i dopinose. Bumeks je kao podizvođač na eksploataciji rude angažovala 2016. godine kompanija Uniprom-metali.

"Firma Bumeh Crna Gora ostala nam je dužna 210.00 eura za poreze i doprinose od januara do juna prošle godine. Jedino kroz stečaj to može da ode, nije nam jasno zašto država ne uvodi stečaj", kazao je Krulanović.

No, pitanje je da li će se država naplatiti i kroz stečaj, jer su Poljaci prošle godine svu imovinu prebacili na novosnovanu kompaniju Silesija koja je potom sve mašine prodala firimi Novi boksiti.

Uniprom ima koncesije na period od 27 godina, a prema planu novih vlasnika godišnje će se proizvoditi oko 300.000 tona boksita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније