Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

06. 03. 2017. 08:31 >> 08:06
2

E-BANKING

Komunalije karticom plaća samo 15.000 građana

Elektronsko bankarstvo, odnosno plaćanje jednim klikom bez čekanja u bankama, poštama, koje je i jeftinije povećava se posljednjih godina, ali je i dalje daleko od nivoa u evropskim zemljama kažu bankari.

 

Generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković, pozivajući se na podatke 11 banaka, Pobjedi je kazao da u elektronskom bankarstvu imamo preko 96.000 aktivnih fizičkih lica korisnika SMS, web, m-bank i mail kanala. Pravnih lica je blizu 8.500, a korisnika unutar kompanija preko 10.000.

“U ovom momentu oko 15.000 fizičkih lica, odnosno građana elektronski plaća komunalne usluge, odnosno koristi web imbank kanal za plaćanje”, ističe Pejaković.

Iz godine u godinu bilježe, kaže on, trend rasta svih servisa elektronskog bankarstva.

“Broj naloga je porastao preko 30 odsto, SMS-ova 26 odsto, mejlova 12 odsto. To ukazuje na jačinu trenda i usvajanje novih kanala kako komunikacije, tako i plaćanja, ali i prodaje. To nije iznenađenje jer su Crnogorci informatički prijemčivi za nove tehnologije, a stasavanjem novih generacija trend će biti još jači”, smatra Pejaković i podsjeća da je u Crnoj Gori mobilna penetracija 161 odsto.

On kaže da se Udruženje banaka trudi da naše malo tržište bude upoznato u potpunosti sa trendovima bankarskog poslovanja razvijenih zemalja i podsjeća na preporuku države da se sva plaćanja, kao i plate i doprinosi, odvijaju kroz kanale platnog sistema, iz više razloga, što bi trebalo da smanji manevarski prostor za gotovinska plaćanja.

Pejaković podsjeća da elektronsko plaćanje klijentima štedi vrijeme, novac, a i bezbjednije je.

I turizam je, dodaje on, jedan od razloga zbog kojeg moramo povećati elektronsko bankarstvo.

“Pošto je turizam strateška grana naše privrede, mi moramo na adekvatan način da omogućimo plaćanja stranim turistima na koja su naučili kući. U Evropi 76 odsto ljudi koristi internet, a penetracija mobilnih telefona, broj aktivnih SIM kartica u odnosu na ukupan broj stanovnika iznosi 131 odsto”, ističe on.

I u svim bankama bilježe nagli rast elektronskog bankarstva posljednjih godina.

Švedska gotovo ukinula gotovinsko plaćanje

Evropa je daleko ispred nas u elektronskim plaćanjima. Pejaković kaže da je Švedska skoro izbacila gotovinska plaćanja iz sistema. Podaci banaka pokazuju da su i neke zemlje našeg regiona odmakle, poput Hrvatske koja ima preko 80 odsto plaćanja putem elektronskog bankarstva.

“Najveća banka po imovini u Evropi, britanska HSBC uložila je preko dvije milijarde dolara u projekte digitalne transformacije kako bi unaprijedili ponudu klijentima”, kaže on.

Pejaković podsjeća na prezentaciju “Digitalizacija kao stvarnost” i dodaje da mi u Crnoj Gori moramo ne samo kroz servise već i regulatorno, sigurnosno i bezbjednosno da odgovorimo na ovu za nas inovativnu ponudu.

“Izvjesno je, međutim, da mi teško možemo da upoređujemo naše sa ulaganjima razvijenih u ovu oblast, ali nam to mora biti znakovito odnosno putokaz”, kaže on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније