Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 03. 2017. 14:05 >> 13:39

PROIZVOĐAČIMA PIĆA

Pojašnjena procedura upisa u Registar

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održali su radionicu za proizvođače jakih alkoholnih pića, s ciljem da im približe procedure obaveznog upisa u Registar, kao preduslova za stavljanje tih proizvoda na tržište.

Zakonom o jakim alkoholnim pićima iz avgusta 2016. godine uređuje se proizvodnja, zahtjevi kvaliteta, kategorije, opis jakih alkoholnih pića, zatim prezentovanje, označavanje, promet, zaštita geografskih oznaka i druga pitanja od značaja za ovu proizvodnju.

"Ovim propisom predviđena je i obaveza upisa u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, koji vodi Ministarstvo, a proizvođačima je na radionici predstavljena procedura upisa. Proizvođači su u obavezi i da sprovode ocjenjivanje kvaliteta alkoholnog pića, na osnovu kojeg se izdaje dozvola za promet. Dozvola za promet se izdaje na godišnjem nivou, i za izdavanje dozvole je neophodno sprovesti fizičko - hemijsku i organoleptičku analizu", saopšteno je iz ministarstva.

Bilo je riječi i o značaju sprovođenja redovnih kontrola alkoholnih pića, s obzirom na to da je riječ o vrlo osjetljivim proizvodima, koji neadekvatnom proizvodnjom i skladištenjem, mogu imati negativan uticaj na zdravlje i život potrošača. Takođe, objašnjene su im i mjere nadzora i kaznene odredbe, u slučaju plasiranja alkoholnih pića bez dobijene dozvole za promet.

"Osim 40 proizvođača, na radionici su bili prisutni predstavnici Ministarstva finansija i Uprave carina. U diskusiji je bilo riječi i o Zakonu o akcizama i visini propisane akcize, koja, prema mišljenju pojedinih proizvođača posebno opterećuje one koji proizvode manju količinu", zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније