Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

07. 05. 2017. 15:05 >> 14:39

BANKARSKI OMBUDSMAN

Visoke kamate barijera za brži oporavak

Aktivne kamatne stope u Crnoj Gori su, i pored prisutnog trenda smanjenja u prvim mjesecima ove godine, i dalje visoke i predstavljaju barijeru za dinamičniji oporavak privrede, ocijenio je bankarski ombudsman, Halil Kalač.

"Blagi pad aktivnih kamatnih stopa bio je prisutan u prošloj godini, kao i ranijim. Međutim, ocjena je da su aktivne kamatne stope i dalje visoke i da predstavljaju ozbiljno razvojno ograničenje", kazao je Kalač agenciji Mina-business.

On je saopštio da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u februaru iznosila 7,4 odsto, a na novoodobrene 7,25 odsto.

"Privrednici smatraju da su zbog visokih kamatnih stopa i visokog kolaterala nepovoljni krediti za brži ekonomski oporavak, pokretanje novog biznisa i otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Kalač.

On je dodao da su kamatne stope visoke zbog visokih rezervisanja i operativnih troškova u bankama.

"U prošloj i početkom ove godine, rezervisanja su smanjena i imaju tendenciju pada zbog smanjenja nekvalitetnih kredita. Finansijski rizici se smanjuju, ali su i dalje prisutni na individualnom nivou", kazao je Kalač.

On je naveo da se inovacijama u bankarsku, razvojem elektronskog bankarstva, uvođenjem novih bankarskih proizvoda očekuje nastavak trenda smanjenja i operativnih troškova, što će omogućiti bankama veće smanjenje kamatnih stopa u ovoj i narednih godina.

"Očekivanom smanjenju kamatnih stopa ide u prilog i to što je bankarski sistem, kao dominantan dio finansijskog sistema, stabilan, finansijski rezultat banaka na agregatnom nivou u prošloj i ranijih godina pozitivan, a likvidnost i solventnost i dalje značajno iznad zakonom propisanog minimuma. U prošloj godini skoro sve pozicije iz bilansa banaka bilježe rast - ukupna aktiva, depoziti i kapital, pokazuju podaci Centralne banke", saopštio je Kalač.

On je rekao da je razlika između prosječnih kamatnih stopa na kredite i depozite i dalje visoka i iznosi 6,48 odsto.

"Prosječna ponderisana efektivna kamata na kredite u martu, prema podacima CBCG, iznosi 7,4 odsto, a na štednju 0,92 odsto. Ti podaci pokazuju da su kamate na štednju mnogo brže padale nego na kredite", zaključio je Kalač.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније