Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 06. 2017. 12:01 >> 11:50

IZVRSNOST KLASTERA

Bronzana medalja CG vinogradarima

Nacionalno udruženje vinogradara i vinara Crne Gore dobitnik je bronzane medalje za izvrsnost klastera, medalje koja potvrđuje nastojanja klastera da se unapređuju u polju organizacije i klaster menadžmenta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, klaster (udruženje) vinogradara i vinara je prvi u Crnoj Gori koji je dobio tu medalju, a koja predstavlja svojevrstan primjer da rad na politici razvoja klastera kod nas daje određene rezultate.

"Klaster vina je ocijenjen na bazi benčmarking (anketne) metodologije koja je razvijena i implementirana od strane evropskog Sekretarijata za analizu klastera. Indikatori za benčmarking klaster menadžmenta su: struktura klastera, strateška vizija, dostignuća i prepoznatljivost, menadžent i upravljanje, finansiranje, usluge", navodi se u saopštenju.

Kkao su objasnili, i za srebrnu i zlatnu medalju Evropski Sekretarijat za analizu klastera precizirao je specifične kriterijume koji su definisani metodologijom.

Ministarstvo ekonomije trenutno u svojoj evidenciji ima 27 klastera, među kojima je i klaster vinogradara i vinara.

"S obzirom na konstantnu tendenciju rasta broja klastera u Crnoj Gori, jasno je da dosadašnja promocija politike razvoja klastera daje pozitivne rezultate, odnosno da privredni subjekti u sve većoj mjeri prepoznaju značaj udruživanja i svoju šansu za postizanje boljih rezultata vide kroz udruživanje", kazali su.

Oni poručuju da će nastavak podrške udruživanja privrednih subjekata u klastere sa državnog i lokalnog nivoa, kao i stvaranje zajedničke ponude u cilju jačanja konkurentnosti, ostati prioritetni ciljevi kada je politika razvoja klastera u pitanju.

"Bronzana medalja za crnogorski klaster dio je aktivnosti u okviru projekta 'Jačanje konkurentnosti i inovativnih kapaciteta Crne Gore kroz održive politike ekonomskog rasta', koji implementira Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) u saradnji sa Ministarstvom ekonomije. Navedeni projekat se prevashodno odnosi na pružanje tehničke podrške klasterima u jačanju njihove tržišne pozicije i konkurentnosti, i to u klasteru slatkovodne ribe, klasteru vina, klasteru metala i klasteru maslinovog ulja", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније