Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 09. 2017. 15:48 >> 15:16

DEFINISATI OBLAST

Socijalno preduzetništvo neiskorišćeno

Crna Gora još ne koristi sav potencijal i mogućnosti koje socijalno preduzetništvo pruža u pogledu otvaranja novih radnih mjesta, pri čemu je potrebno zakonski definisati tu oblast, ocijenjeno je na konferenciji JAKA model za jaku Crnu Goru.

Predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja, Elmedin Rovčanin, kazao je da Crna Gora i države regiona još nijesu počele koristiti sav potencijal i mogućnosti koje socijalno preduzetništvo može da pruži.

"Međutim, sve je više primijenjenog iskustva iz te oblasti. Ovaj vid preduzetništva se sve više smatra novim instrumentom koji će doprinijeti većoj socijalnoj inkluziji i aktivnosti najranjivijih grupa stanovništva", rekao je Rovčanin na regionalnoj konferenciji o socijalnom preduzetništu kao sigurnom načinu za inkluziju i smanjenje siromaštva, koju je organizovao CARE International Balkan.

Rovčanin je dodao da u Crnoj Gori još nije razvijena strategija razvoja socijalnog preduzetništva, ali su u tom pogledu preduzete određene aktivnosti.

"Razvoj socijalnog preduzetništva u Crnoj Gori može biti bitan pokretač razvoja lokalne samouprave i generator kreiranja novih radnih mjesta, posebno za najranjivije grupe, što će doprinijeti smanjenju siromaštva kroz iskorišćavanje potencijala u zajednici", smatra Rovčanin.

On je naveo da je potrebno da se postavi jasna definicija socijalnog preduzetništva, razmotri mogućnost uvođenja poreskih olakšica za socijalne preduzetnike, kao i da se javnost bolje informiše o socijalnom preduzetništvu.

Šef TASCO kancelarije u Crnoj Gori, Goran Đurović, rekao je da je bitno da postoji zakonska definicija, ali da zakon sam po sebi neće kreirati, niti podstaći razvoj socijalnih preduzeća u Crnoj Gori.

"Mi u Crnoj Gori nemamo mrežu koja je spremna da podrži rad svih preduzeća, i socijalnih i tradicionlanih i neophodno je da čitavi sistem funkcioniše na pravi način", kazao je Đurović.

On je saopštio da se očekuje da socijalno preduzetništvo bude mehanizam za podsticanje zapošljavanja, kako bi taj problem bio ublažen i u dogledno vrijeme riješen.

Direktor CARE International Balkans, Sumka Bučan, navela je da da su zadruge način za upravljanje, podjsećajući da su žene, koje su podržane kroz grantove, okosnice socijalnih preduzeća.

"Zadruge se osnivaju da bi se njima omogućio pristup tržištu, da svoje proizvode mogu legalno prodati. Zadruge su tu da im pruže tehničku pomoć, savjetovanje, priliku da se okupljaju, udružuju, da imaju jači glas u društvu i da se mogu bolje boriti za svoja prava", smatra Bučan.

Ona je ocijenila da oni koji donose oduke treba da daju šansu socijalnom preduzetništvu, kao i da treba da postoje olakšice za one koje se bave socijalnim preduzetništvom.

"Ovim ne samo da stvaraju nova radna mjesta, nego pokušavaju da učine neko društveno dobro. Imamo dvostruku korist od socijalnih preduzeća i nadamo se da će to biti prepoznato i od onih koji donose odluke", kazala je Bučan.

Predstavnik Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Miguel Magro Gomez, rekao je da je projekat ostvario direktan uticaj na 500 žena i muškaraca u regionu.

"Time smo povećali broj zaposlenih, kao i uticaj na tržište i ostvarili uticaj na prihode u porodicama. U socijalnom preduzetništvu će se dosta posla uraditi kroz grantove i u saradnji ca crnogorskom Vladom, tako da mislim da je to polje na koje se možemo fokusirati u godinama pred nama", kazao je Gomez.

Predsjednik Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović, smatra da država želi da pomogne ženama i u privatnom biznisu, ali da se to na terenu ne vidi.

"Smatram da zaposleni u određenim institucijama treba da imaju više sluha. Pozivam sve žene koje nijesu pokrenule biznis da nam se jave i da dobiju našu podršku kroz program koji sprovodimo", poručila je Dautović.

Izvršni koordinator Centra za romske inicijative, Fana Delija, rekla je da se, kada je riječ o ekonomskom osnaživanju, mora imati u vidu da je preko 80 odsto odraslih pripadnica romske i egipćanske zajednice nepismeno.

"Potreban je dodatni napor da bi se te žene uopšte motivisale da prepoznaju socijalno preduzetništvo kao model da budu samostalne. Nažalost, mi u Crnoj Gori nemamo više od deset Romkinja i Egipćanki koje su zaposlene", objasnila je Delija.

Direktor Otvorenog Centra Bona Fide, Sabina Talović, kazala je da su sve žene u Crnoj Gori dobre preduzetnice, jer čine sve da njihove porodice prežive.

"Žene u Crnoj Gori štite druge žene od nasilja, one prave servise podrške i vode organizacije djece sa invaliditetom. Ono što žene, posebno one na sjeveru, traže od svoje države je da ih prepozna, prestane da ih diskriminiše i da ih ne uvažava samo u vrijeme izbora", poručila je Talović.

Video i foto materijal dostupni na linku http://www.prcentar.me/index.php/okrugli-stolovi/item/1318-video-care

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније