Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Nataša Mitrović, TVCG

17. 09. 2017. 21:30 >> 21:07

ČEKAJU SE ANALIZE

Ima li viška zaposlenih u javnom sektoru?

Krajem godine biće poznato koliko je zaposlenih u javnom sektoru, nakon što resorna ministarstva urade analize. Dok u Sindikatu uprave smatraju da viška zaposlenih nema, u civilnom sektoru tvrde suprotno.

Broj zaposlenih u javnom sektoru u Crnoj Gori biće poznat nakon rada stručnog tima koji je oformilo Ministarstvo javne uprave.

"Kad kažemo javni sektor podrazumijevamo institucije na centralnom nivou organe državne uprave, javne ustanove i preduzeća kao i institucije na lokalnom nivou. Sigma je uključena u proces od početka. Oni nam pomažu oko metodologije na osnovu koje će pojedini resori izraditi posebne sektorske analize za pojedine oblasti", kazao je za TVCG Ivan Šikmanović iz Ministarstva javne uprave.

Na na osnovu tih analiza, uradiće se plan optimizacijije broja zaposlenih.

"Mi ćemo do kraja godine imati podatke o broju zaposlenih u javnom sektoru nakon što dobijemo pojedinačne sektoprske analize od strane resornih ministarstava, u to9m trenutku ćemo imati podatke o broju, i bazi tih procjena biće kreiran plan optimizacije koji će biti upućen vladi očekujemo da to bude u prvoj polovini sljedeće godine", najavio je Šikmanović.

Prema projekcijama četvorogodišnje Strategije reforme javne uprave, oko pet hiljada zaposlenih je višak. Da su rezovi neophodni, smatraju u Institutu alternativa (IA).

"To su prvenstveno lokalne samouprave koje su koristeći pravne praznine godinama pribjegavale neracionalnom zapošljavanju, dovele sebe u lošu finansijsku situaciju koja je dugoročno neodrživa", ističe Milena Milošević iz IA.

Iz Sindikata javne uprave, međutim, smatraju da viška zaposlenih nema, već da je problem pogrešna raspodjela posla.

"Smatramo da postoji negdje možda višak posla, a manjak radnika, samo treba premjestiti tako gdje ima manje radnika a više posla. U svakom slučaju, ne slažemo se sa otpuštanjima ili stavovima da postoji višak radnika u državnoj administraciji ili javnoj upravi", ocijenio je Nenad Rakočević iz Sindikat uprave i pravosuđa.

Problem viška zaposlenih u javnoj upravi jedno je od najsloženijih pitanja reforme javne uprave, podsjećaju u resornom ministarstvu, uz podsjećanje da su i zemlje regiona suočene s istim problemom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније