Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

07. 09. 2018. 15:16 >> 15:15

SAVJET CBCG

Sa otplatom kasne krediti od 200 miliona eura

Bankarski sektor u Crnoj Gori karakteriše stabilnost, likvidnost i solventnost, ocijenjeno je na sjednici Savjeta CBCG.

„Nekvalitetni krediti su, na kraju marta 2018. godine, iznosili 200,4 miliona eura i činili su 7,3 odsto ukupnih kredita. Na godišnjem nivou, ostvaren je njihov pad od 19,3 odsto“, saopšteno je iz CBCG.

Kako se navodi u saopštenju sjednicom Savjeta Centralne banke Crne Gore, predsjedavao je guverner Radoje Žugić.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za maj, jun i jul 2018. godine, u kojima je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2018. godini.

Savjet je danas donio Odluku o reprodukciji novčanica, kojom su utvrđeni bliži uslovi reprodukcije euro novčanica, kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori.

„Usvajanjem ove odluke izvršena je potpuna implementacije Odluke Evropske centralne banke o apoenima, specifikacijama, reprodukciji, zamjeni i povlačenju euro novčanica (ECB/2013/10), u dijelu koji se odnosi na reprodukciju euro novčanica”, saopšteno je iz CBCG.

Savjet je danas razmatrao i Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za I kvartal 2018. godine.

U Izvještaju je istaknuto da je crnogorska privreda u prvom kvartalu 2018. godine, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvarila rast od 4,5 odsto.

„U Izvještaju o kretanju cijena za I kvartal 2018. godine je konstatovano da su potrošačke cijene, i u prvom kvartalu tekuće godine, nastavile tendenciju rasta iz 2017. Ovakav trend je posljedica rasta akciza na duvanske proizvode, rasta cijena nafte na globalnom nivou koje su uticale i na rast cijena goriva u Crnoj Gori, kao i povećanja stope PDV-a“, poručuju iz CBCG.

Što se tiče inflacionih očekivanja, anketa koju je sprovela CBCG pokazuje da najveći broj banaka očekuje inflaciju od 2,5 odsto do 3 odsto, dok najveći broj anketiranih privrednika očekuje inflaciju u rasponu od 2 odsto do 2,5 odsto.

„Prema ekspertskoj projekciji CBCG, inflacija će se, tokom 2018. godine, kretati u rasponu od 1,9 do 3,9 odsto sa centralnom projekcijom od 2,9 odsto“, saopšteno je iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније