Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Agencije, Objavila: J.B.Č. ]

18. 09. 2018. 09:48 >> 09:28

OD 28. MAJA

Nove novčanice od 100 i 200 eura

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je novi izgled novčanica u apoenu od 100 i 200 eura, koje će biti u opticaju od maja naredne godine.

Nove novčanice imaju bolju hologramsku zaštitu od falsifikovanja i tanje su.

Takođe, opremljene su i poboljšanim "satelitskim" hologramom koji pokazuje male simbole eura koji se kreću oko broja kada se novčanica podigne i pomjera.

Novčanice koje je predstavila ECB iste su visine kao i novčanica od 50 eura pa više neće štrčati i oštećivati se.

Član Izvršnog odbora ECB-a Iv Merš je, na predstavljanju novčanica, rekao da građani Evrope "ostaju privrženi" korišćenju gotovine, iako je elektronski način plaćanja sve prihvaćeniji.

Merš je kazao da će više od milion bankomata morati da bude prilagođeno prije nego što one budu puštene u promet 28. maja.

ECB je već ranije predstavio sigurnije novčanice od 10, 20 i 50 eura, dok novčanice od 500 eura više neće biti štampane. Banka je odlučila 2016. godine povući novčanice od 500 eura do kraja 2018. godine, jer su se navodno koristile u svim vrstama ilegalne trgovine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније