Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

27. 03. 2019. 12:25 >> 11:58

DRECUN VJERUJE

Kamate od 4 do 5 odsto isplative za banke

Rješenje krize u Atlas grupi, ali i stavljanje pola do milijardu eura iz "slamarice" u finansijske tokove dobrinijelo bi dodatnoj stabilnosti bankarskog sektora, ali i ekonomije uopšte, ocijenio za za Radio Crne Gore analitičar Predrag Drecun. Smatra da bi kamate od 4 do 5 odsto bile isplative za banke, kao i da je crnogorskom tržištu potreban ulazak novih banaka, kako bi se spriječio monopolistički položaj eventualnim spajanjem Sosiete ženeral i Crnogorske komercijalne banke.

Stabilan bankarski sektor, rast depozita, pad udjela loših kredita ali i kamata, ocjene su koje se često čuju pa i sa tek završenog sastanka guvernera u Istanbulu. Upozorenje je ipak da treba kreirati mjere koje će spriječiti unutrašnje i spoljne rizike.

U Crnoj Gori ključno je, smatra analitičar, Predragf Drecun, rješenje krize u Atlas grupi ali i stavljanje novca, narodski rečeno, "iz slamarice" u finansijske tokove.

"Do milijarde, koliko je moja najgrublja procjena da ih ima van sistema, da uvuče u sistem taj novac i da tim novcem vrati spoljnim dug povjeriocima. Na taj način bi lagano na period od tri do pet godina mogli doći do mnogo povoljnije strukture javnog duga", kazao je Drecun.

Prethodnu ali i početak ove godine prema podacima monetarne vlasti obilježio je blagi pad kamata.

"Ako pričamo o aktivnim kamatama u odnosu na sadašnje aktivne kamate možda ide do 4-5 procenata", kazao je Drecun na pitanje koja je granica isplativa za bankarski sektor.

Početak 2019. godine obilježilo je uvođenje privremenih mjera u Atlas banci, stečaj u Invest banci, čeka se i odluka CBCG o zahtjevu za spajanje Sosiete i CKB banke. Drecun spočitava pojedine analize da je četiri do pet banaka dovoljno za crnogorsko tržište.

"Treba se boriti da dođe još banaka ovdje kako se nebi stvorio monopol od ove nove banke koja će zauzeti oko 30 posto tržišta", kazao je Drecun.

Udio loših kredita sa 26 odsto 2013. smanjen je na 6,2 odsto ove godine. To je, kaže Drecun, izuzetan rezultat.

"Loših kredita do 10 odsto je nešto sa čim treba uvijek da budemo zadovoljni u Crnoj Gori. Ako se primičemo 5 odsto i niže to već možemo smatrati ogromnim uspjehom", kazao je Drecun.

Ekonomski analitičar upozorio je i na visinu javnog duga koji čini i preko 70 odsto BDP-a. Smatra da je rješenje u valorizaciji potencijala a ne kako zaključuje da se troši novac na uvoz hrane, vode, električne energije.

Biljana Radosavović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније