Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

16. 09. 2019. 15:01   >>  15:01

NURKOVIĆ - GAŠPARIKOVA

Podsticaj za korišćenje vozila na električni pogon

Uspješna realizacija projekta Bella Boka i puštanje u saobraćaj brodova na solarni i hibridni pogon bila je jedna od tema sastanka ministra saobraćaja Osmana Nurkovića i stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Daniele Gašparikove, na kojem je zaključeno da treba ulagati u projekte niskokarbonskog saobraćaja, odnosno podsticati korišćenje vozila na električni pogon.

Projekat je, kako su istakli, odličan primjer aktivnosti koje kroz saradnju žele da promovišu.

Predstavnica UNDP-a iskoristila je priliku i pozvala ministra Nurkovića da sa svojim timom učestvuje na predstojećoj radionici u organizaciji UNDP-a, na kojoj će biti predstavljen koncept projekta za održivi niskokarbonski saobraćaj, koji će Crna Gora podnijeti Zelenom fondu za klimatske promjene.

"Od ovog događaja očekujemo aktivno učešće predstavnika ministarstva turizma i održivog razvoja, ministarstava ekonomije i saobraćaja i pomorstva, ali i lokalnih samouprava i privrednih subjekata", istakla je Gašparikova.

Nakon uspješnog projekta pokrenutog u Tivtu sa brodovima na solarni i hibridni pogon, treba i dalje da zajedno rade na projektima i aktivnostima koje će za krajnji cilj imati smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, saglasili su se sagovornici.

Nurković je istakao da se mora raditi na podsticanju građana, ali i privrede da se orijentišu na korišćenje vozila na električni pogon, pri čemu se, u prvom redu, mora obezbijediti kvalitetna mreža punionica za ovakva vozila.

"U tom dijelu treba punu pažnju posvetiti boljoj organizaciji javnog prevoza na lokalnom nivou. Kroz različite vrste podsticajih mjera treba učiniti ovu oblast primamljivom za privredne subjekte", istakao je Nurković.

Gašparikova je naglasila da od predstojeće radionice upravo očekuje odgovore na pitanja vezana za ovu oblast, ali i konkretne predloge i modele rješenja za izazove koji su pred nama. Ujedno je pomenula da je trenutno u toku podstavljanje 11 javnih punionica za električna vozila, a Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će biti jedan od korisnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније