Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

05. 11. 2019. 14:28 >> 14:27

PRIVREDNA KOMORA

Nikšićke firme doprinijele ekonomskom rastu države

Nikšićka preduzeća su u prošloj godini prihodovale su ukupno od 900,5 miliona eura, ili 10,2 odsto ukupnog prihoda na nivou države, što je, prema riječima predsjednika Privredne komore (PKCG) Vlastimira Golubovića, snažan doprinos ekonomskom razvoju Crne Gore.

Golubović je, tokom posjete Nikšiću, čestitao rukovodstvu te Opštine na rezultatima koje lokalna uprava postiže u razvoju ambijenta za poslovanje i podizanju ekonomske aktivnosti na njenoj teritoriji.

Prema analizi poslovanja privrednih subjekata koju je PKCG uradila za sve crnogorske opštine, nikšićka preduzeća su u prošloj godini iskazala i povećanje od 4,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Iz PKCG je saopšteno da rezultati analize poslovanja preduzeća pokazuju da je u prošloj godini finansijske iskaze predalo 1,37 hiljada firmi registrovanih u Nikšiću, što je 7,5 odsto više nego 2017.

Najveći broj njih registrovan je za poslove trgovine 34,9 odsto, prerađivačke industrije 12,6 odsto i građevinarstva 10,3 odsto. Preduzeća u Opštini Nikšić su u prošloj godini zapošljavala ukupno 8,99 hiljada osoba, 1,9 odsto više nego 2017. godine.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović je uporedio današnje pokazatelje sa stanjem od prije nekoliko godina kada kompanije nijesu dobro poslovale, ali su uz podršku Vlade i lokalne samouprave ponovo "stale na noge".

"U posljednje dvije godine nezaposlenost u Nikšiću je sa 22 odsto pala na 12 odsto", naveo je Grbović.

On je kazao da je za lokalnu samoupravu izazov ukidanje i smanjenje iznosa pojedinih lokalnih taksi, čime se otežavaju aktivnosti pojedinih gradskih funkcija.

Golubović je rekao da privrednici traže rasterećenje od brojnih dažbina na svim nivoima, ali da duboko uvažavaju neophodnost održivosti lokalnih samouprava.

Delegacija PKCG sastala se, tokom posjete Nikšiću, sa predstavnicima Pivare Trebjesa.

Golubović je čestitao Pivari na održivom poslovanju i rastu koji će zabilježiti i u ovoj godini. On je dodao da se PKCG zalaže za unapređenje poslovnog ambijenta, naročito kroz uticaj na zakonska rješenja, među kojima se posebno izdvaja regulativa koja se odnosi na oblast rada, privredna društva i javne nabavke.

Delegacija PKCG sastala se predstavnicima Instituta za crnu metalurgiju (ICM) koji su kazali da Institut danas stabilno posluje, razvijajući saradnju sa domaćim i regionalnim kompanijama iz sektora metalurgije.

Golubović je čestitao na postignutim uspjesima i dodao da je ICM u kratkom roku od preduzeća sa problemima postala stabilna kompanija koja je podigla kvalitet proizvoda i internacionalizuje poslovanje.

Delegacija PKCG se sastala i sa predstavnicima NTC grupe, obišla njihov hotel Onogošt, pogon gdje proizvode kraft pivo Mamut i logistički centar.

Golubović se sastao i sa predsjednikom Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Đokom Krivokapićem, koji je kazao da je
vraćanje te elektroenergetske kompanije pod upravu države bilo od izuzetnog značaja za njen razvoj i pokretanje njenih disperzivnih investicionih aktivnosti u energiju iz obnovljivih izvora.

Golubović je kazao da je veliko ohrabrenje što se planiraju novi objekti i revitalizuju postojeći, što umnogome doprinosi stabilnosti i razvoju energetskog sistema.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније