Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 02. 2020. 18:00 >> 17:57

PODRŠKA PROIZVOĐAČIMA

Agrobudžet predstavljen u Nikšiću i Danilovgradu

Poljoprivredni proizvođači, prerađivači i potencijalni korisnici iz Nikšića i Danilovgrada, tokom prezentacije Agrobudžeta za ovu godinu, pokazali su zainteresovanost za sve mjere podrške.

Iz Minstarstava poljporivrede i ruralnog razvoja su kazali da je ovogodišnji Agrobudžet koji je veći za 8,3 miliona EUR, prepoznat kao dobra prilika za dalji razvoj brojnih gazdinstava.

„Tokom prezentovanja mjera podrške za biljnu i stočarsku proizvodnju, kroz konstruktivni dijalog napravljen je detaljan osvrt na kriterijume prihvatljivosti i procedure prijave“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva su predstavili novine, u odnosu na prošlu godinu, čiji je cilj da dodatno stimulišu razvoj crnogorske poljoprivrede, u dijelu subvencija i premija kreiranim na bazi predloga poljoprivrednika i iskustava iz ranijih godina.

Iz tog Vladinog resora su naglasili da je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera i pozvali sve koji se do sada nijesu upisali, da to učine.

„S obzirom da se najveći broj mjera odnosi na ruralni razvoj za koje je ove godine opredijeljeno 7,3 miliona EUR više, bilo je riječi o podršci investiranju u primarnu proizvodnju, nabavku mehanizacije, izgradnju bunara i bistjerni, kao i razvoj klastera“, dodaje se u saopštenju.

Za te investicije, kako su naveli, daje se bespovratna podrška kroz javne pozive, u iznosu od 50, 60 ili 70 odsto od vrijednosti investicije, u zavisnosti od programa, a ovogodišnja novina je i dodatnih pet odsto za podnosioce zahtjeva koji su upisani u Registar poljoprivrednih osiguranika.

Minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji povećana u odnosu na prošlogodišnju iznosi 0,3 hektara, i osnovna premija je 200 EUR po hektru, dok mladi poljoprivrednici dobijaju dodatih 10 EUR po hektru.

„U stočarskoj proizvodnji novina je da gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Za krave i junice iznosi 70 EUR po grlu, dok za ovce i koze iznosi osam EUR po grlu“, dodaje se u saopštenju.

Prisutni proizvođači su pokazali interesovanje i za realizaciju mjera koje se odnose na nabavku junica, solarnih panela, nabavku mehanizacije, kao i da li isti korisnik može konkurisati na više mjera, ali i mogućnosti za početnike u poljoprivredi,

„Ove godine će biti nastavljen Program za mlade farmere kroz koji mladi mogu dobiti bespovratnih deset hiljada EUR za pokretanje agrobiznisa, sa starosnom granicom od 35 godina“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, obezbjeđene su premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu, gdje su sredstva podrške uvećana sa sa jednog na 1,5 milion eura.

„Za svaku od pojedinačnih mjera navedeno je koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijumi prihvatljivosti, i potrebna dokumentacija koja se dostavlja Ministarstvu, i u kojim rokovima, a proizvođači su pozvani da nastave kontinuiran dijalog“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније