Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 05. 2020. 08:59 >> 09:04

U 2019.

Više od milion eura prihodovalo 1.317 preduzeća

U poslovnoj 2019. godini 10.406 osvarilo je dobit što je za 6,6 odsto više nego u 2018. godini dok je prihode više od milion eura imalo 1.317 preduzeća, ili 6,4 odsto više nego prošle godine, pokazuje analiza BI Consultinga provajdera poslovnih informacija.

"Neto dobit veću od stotinu hiljada eura ima 1.019 preduzeća, što je čak 137 preduzeća ili 15,5 odsto više nego prošle godine. 368 preduzeća imaju preko 50 zaposlenih, što je 34 preduzeća više nego prošle godine, odnosno preko 10 odsto više“, dodao je objasnio je osnivač BI Consultinga Ratko Nikolić.

On je naglasio da je broj predatih ispravnih finansijskih izvještaja za 2019. godinu 5,3 odsto veći u odnosu na prethodnu.

„To je dominantno posljedica veće poslovne aktivnosti i povećanja broja preduzeća, kao i podizanja kulture finansijskog izvještavanja, što je i jedan od ključnih ciljeva našeg projekta“, istakao je Nikolić.

Kao i prethodnih godina, po jasno utvrđenim javno dostupnim kretirijuma, izvršeno je rangiranje 12 kategorija po veličini preduzeća, dvanaest kategorija po djelatnostima i posljednja kategorija: najveće brzo-rastuće preduzeće.

U kategoriji mikro preduzeća lider po prihodu u 2019. bio je Sim company, po dobiti Virage i po broju zaposlenih Halotaksi, svi iz Podgorice.

U kategoriji malih preduzeća prvo mjesto zauzeli su kotorski Mivis (prihod) i podgoričke kompanije Domen (dobit), te Securitas Montenegro (broj zaposlenih).

U kategoriji srednjih preduzeća to su Novi Volvox (prihod), Zetagradnja (dobit), Tobacco s press (broj zaposlenih), svi iz Podgorice.

Kada su u pitanju velika preduzeća lider po prihodu i dobiti je Elektroprivreda Crne Gore iz Nikšića, a po broju zaposlenih podgorički Voli trade.

U djelatnosti telekomunikacija lider je Crnogorski Telekom, trgovine Voli trade, hotelijerstva Budvanska rivijera, upravljanja nekretninama Delta M CG, revizije i računovodstva Ekonomik accountants, građevinarstva Pizzarotti Montenegro iz Herceg Novog, dok je u djelatnosti hrane i pića prvo mjesto zauzeo bjelopoljski Meso-promet.

U djelatnosti ostala proizvodnja i prerada lider je Rudnik uglja, u IT sektoru Comtrade distribution, nafta i derivati Jugopetrol, u farmaciji Glosarij, medicinskim uslugama Institut dr Simo Milošević iz Igala.

Priznanje za najveću rastuću kompaniju u 2019. godini dobio je Voli trade, kao kompanija koja već godinama ostvaruje pozitivan finansijski rezultat, uz stalan rast prihoda i broja zaposlenih.

"Dodjela priznanja koja je planirana za maj, zbog situacije sa novim koronavirusom pomjerena je za septembar. Za isti period pomjereno je i izdavanje ovogodišnje publikacije Poslovne novine-100 najvećih u Crnoj Gori, koje će sadržati liste svih rangiranih preduzeće u navedenih 25 kategrorija", zaključio je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније