Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

13. 02. 2021. 17:16 >> 17:16
2

BARSKA PLOVIDBA

U maju redovna linija Bar-Bari

U Barskoj plovidbi očekuju da će, uz održivo poslovanje, uštede i podršku države, uspjeti da sačuvaju kompaniju. Brod "Budva" iz barske luke isplovio je za Egipat, dok se brod "Bar" nalazi u Aziji, odakle će krenuti prema Australiji. Za sada zakupci ova dva teretna broda redovno servisiraju obaveze prema vlasniku. Uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora sa hrvatskom "Jadrolinijom" o redovnom godišnjem održavanju putničke linije Bar-Bari, brodom Dubrovnik.

Nakon rješenja Agencije za zaštitu konkurencije uplatom iz dravnog budžeta premošćen je problem dugovanja rata kredita Eksim banci za kupovinu dva broda Barske plovidbe. U toj kompaniji očekuju da se zajedničkim snagama obezbijedi njen opstanak.

"Nadamo se da ćemo po principu održivog poslovanja i uštedama u samom privrednom društvu uspjeti da skupimo određeni dio sredstava tako da zajedno sa državom pokušamo na vrijeme da vratimo taj dio kredita", kazao je v.d. izvršnog direktora "Barske plovidbe" Mirsad Tršić.

Vjeruju da, nakon razgovora u Ministarstvu za kapitalne investicije, za to postoji obostrano raspoloženje.

"Ono što je naš zaključak bio, kao rezultat tih pregovora je bilo da se uviđa problem, da se traži adekvatno rješenje, kako za Crnogorsku plovidbu tako i za nas tako da se nadamo rješenju. Apsolutno smo zadovoljni sa svim rješenjima koje smo imali do sada i očekujemo da će se na isti način nastaviti samo u pozitivnom trendu", kazao je Tršić.

Brodovi "Bar" i "Budva" iznajmljeni su i za sada zakupci redovno servisiraju obaveze prema Barskoj plovidbi. Problem je jedino zbog panemije korona virusa, ističu u menadžmentu, smjena posade na brodu "Bar" koji se trenutno nalazi u Aziji.
"Ako nije proveo 15 dana na moru on ne može da istovari ili utovari. To bi stvorilo za nas velike troškove. Minimalni troškovi smjene na tako organizovan način koji bi mi morali da platimo ako radimo isključivo našim sredstvima, minimalan iznos je 200 hiljada dolara. Taj luksuz u ovom momentu nemamo", kazao je Tršić.

Pomorci su za sada strpljivi a u "Barskoj plovidbi očekuju da bi do smjene posade moglo doći narednih 15 do 30 dana. Idućeg mjeseca biće završen finansijski izvještaj koj će tačno pokazati kako trenutno posluje kompanija koja upošljava 38 radnika plus po 25 oficira i članova posade na brodovima "Bar" i "Budva".

"Zbog remonta broda "Budva" koji je imao havariju u Turskoj koji je obavljen prošle godine i velikih troškova koji su izazvani, očekujemo sredstva od osiguranja. U tom dijelu je moguće očekivati blagi gubitak u dijelu realnih rezultata poslovanja ali ta sredstva ćemo ostvariti putem osiguranja", kazao je Tršić.

U toku su pregovori sa hrvatskom "Jadrolinijom" o potpisivanju redovnog godišnjeg ugovora o održavanju putničke linije Bar - Bari koja bi trebalo da bude otvorena u maju.

Vesna Šoškić, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније