Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Darko Bulatović, TVCG

01. 11. 2021. 19:51 >> 19:52

NADLEŽNI DA POMOGNU

Radnici Metalca prijete protestima ispred Vlade

U nikšićki Metalac uveden je stečaj 21. oktobra. To je Javnom servisu potvrdio stečajni upravik Dragan Smolović koji će se sjutra sastati sa radnicma koji su bez primanja od kraja 2019. godine čekali da se nadležni pozabave statusom oko 110 zaposlenih. Radnici su se jutros u znak protesta okupili ispred kapije fabrike koju je 2016. godine iz stečaja kupila češka kompanija Termochem. Prijete i protestima u Podgorici ukoliko im se hitno ne pomogne.

Pun parking ispred nikšićkog Metalca, kao u najboljim danima. Zapravo, stanje je nikad gore. Ogorčeni radnici okupili su se danas opet da saopšte kako su nakon dvije godine vapaja za pomoć od svega dobili samo stečaj sa gomilom nejasnoća.

"Ima ćerka firma koja se valjda zove 'Spol', pa je sad na jednu firmu sva imovina, a na drugu se uvodi stečaj na koju su samo radnici, nađite nekog da vam razluči to, mi nemamo pojma", kazao je radnik Metalac Termohema u stečaju Radisav Bulatović.

Zavrzlazme oko imovine, statusa i budućnosti radnika pokušaće da razriješi i stečajni upravnik Dragan Smolović. Sjutra će, kaže, o svemu razgovorati upravo sa radnicima.

"Ja treba, da bih mogao da postupam, da preuzmem dužnost od rukovodstva i vlasnika te fabrike, međutim njih nema, pa vidjeću dalje kako i šta. Ja sam tu da im pomognem koliko mogu. Zaštita imovine, zaštita prava, stečajne mase, sve što ima da to uradim", kazao je Smolović.

Dvije godine bez primanja, njih oko 110, među kojima i 40-tak stalno zaposlenih, traži hitnu reakciju nadleženih, u protivnom prijete radikalizacijom protetsta. Daju rok od nedjelju dana.

"Za dvije godine niko nije doašo, nije bio us tanju da dođe i porpiča sa radnicima, šta s emože, kakva su naša prava", ističe radnik Metalca Niko Ćetković.

"Naš se put zna. Mi smo navikli na hladne pločnike glavnog grada. Tako će biti i ovog puta. Znači idemo pred Vladu", kaže Bulatović.

Metalac u stečaju 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, za oko 330.000 eura, pokrenula proizvodnju i uposlila oko 100 radnika, redovno izmirivala sve obaveze, da bi krajem 2019. godine obustavili proizvodnju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније