Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 01. 2014. 12:33 >> 12:37
2

TRGOVINSKI DEFICIT

Uvoz skoro pet puta veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore od januara do decembra 2013. prema preliminarnim podacima MONSTAT-a iznosila je 2,148 milijardi eura, što ukazuje na pad od 1,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

 

"Izvezeno je robe u vrijednosti od 375,5 milijardi eura, što je više za 2,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 1,773 milijardi eura, što je manje za 2,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine", pokazuju podaci MONSTAT-a.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 21,2 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 20,1 odsto.

Najviše smo izvozili električnu energiju u iznosu od 95,6 miliona eura, naftu i naftne derivate u iznosu 11,2 miliona eura.

Na drugoj strani najviše smo uvozili hranu i žive životinje u ukupnoj vrijednosti od 368,2 miliona eura.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri je i dalje Srbija, slijede Hrvatska i Slovenija.  Istovremeno najviše uvozilmo iz Srbije, Grčke i Kine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније