Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 03. 2014. 19:06 >> 19:06

STOČARSTVO

Prijavljivanje za premije od 1.3. do 30.4

Poljoprivredni proizvođači koji se bave stočarstvom, do 30. aprila mogu podnositi zahtjev za ostvarivanje prava na premije po grlu za krave i junice, ovce i koze, a za organizovani tov, najkasnije 10 dana od početka tova, saopštili sui z Ministarstva poljoprivrede.

Zahtjev sa propratnom dokumentacijom dostavlja se na arhivu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

Iz Ministarstva su detaljno objasnili proceduru za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na premiju po grlu.

Stočari, u nadležnoj veterinarskoj ambulanti treba da pribave  potvrde o registraciji i broju grla, zatim treba da popune zahtjev za ostvarivanje prava na premiju. Zahtjev se, kako navode, može preuzeti na sajtu Ministarstva, u kancelarijama Službe za selekciju stoke ili kancelarijama opštinskih savjetodavnih službi. Obaveza savjetnika ja da pruži pomoć pri popunjavanju zahtjeva. 

Zahtjev sa propratnom dokumentacijom predaje se na arhivu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja – zahtjev se može predati lično, preporučenim pismom ili putem drugog lica.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Agrobudžetom za ovu godinu  predviđena direktna podrška stočarskoj proizvodnji koja sadrži:

-premije po grlu za krave i priplodne junice, u iznosu od 70 eura po grlu, na koju pravo imaju sva gazdinstva koja gaje više od  4 grla (rođena do juna 2013. godine) i to samo za ona grla iznad ovog broja. Kriterijum je da ta grla drže minimum šest mjeseci.

-premije po grlu za ovce i koze, u iznosu od 8 eura po grlu, i to samo za ona grla iznad minimuma koji je po gazdinstvu 40 ovaca i/ili više od 30  koza u stadu. Kriterijum je da gazdinstvo drži taj broj grla najmanje šest mjeseci.

-premije za organizovani tov junadi, bikova i volova, koje mogu ostvariti gazdinstva koja ove kategorije goveda prodaju klanici koja je upisana u Registar odobrenih objekata Veterinarske uprave. Minimalni broj grla za ostvarivanje prava na premiju je pet iz sopstvene proizvodnje ili deset za kupljena grla bez obzira na porijeklo (iz Crne Gore ili iz uvoza). Uslov za premiju je da grla borave na gazdinstvu u tovu najmanje šest mjeseci. Osnovna klanična premija za tovljenu junad, bikove i volove iznosi do 140€ po grlu iz sopstvene proizvodnje odnosno do 120€ za kupljena grla, bez obzira na porijeklo. Premija se ne ostvaruje za klanje teladi.

Uslov za klanične premije za utovljenu junad, bikove i volove je da grla imaju minimalnu tjelesnu masu od 400 kg, uz izuzetak za junad utovljenu na paši, koja mogu imati minimalnu masu pri klanju 350 kg.

Za premije na sve vrste stoke, preduslov je da su grla obilježena ušnim markicama i registrovana u bazi podataka Veterinarske uprave, da držalac životinje posjeduje pasoše za grla i uredno vodi evidenciju u skladu sa zakonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније