Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 07. 2023. 17:28 >> 19:02

ORHAN HODžIĆ

"Stojanović me napada zbog lične frustracije"

Član Odbora direktora kompanije To Montenegro Orhan Hodžić dostavio je reagovanje na izjave bivšeg člana OD te kompanije Vukadina Stojanovića.

Saopštenje prenosimo integralno.

"Meta sam konstantnih napada uzbunjivača Vukadina Stojanovića zbog njegove lične frustracije i neostavrenih karijernih ambicija.

Bivši član Odbora direktora nacionalne avio kompanije ToMontenegro Vukadin Stojanović za svoju nečasnu misiju ima podršku dijela medija koji vode hajku protiv mene lično, ne davajući prostor da iznesem svoj stav. Radi ugleda koji uživam u poslovnom svijetu avijacije, turizma i medija, imam potrebu da crnogorskoj javnosti saopštim da sve što Vukadin Stojanović govori je notorna neistina, svojstvena njemu i njegovom karakteru.

Za člana Odbora direktora kompanije imenovan sam od strane Vlade Crne Gore kao prepoznatljiva i ugledna ličnost iz biznisa, izuzetno sadržajne biografije, koja punih 30 godina gradi svoj lični i poslovni ugled kako kod nas, tako i izvan granica naše države, sa željom da svojim znanjem, izvrsnim poslovnim relacijama i kontaktima u avio biznisu doprinesem njenom boljem razvoju, pozicioniranju i jačanju, zajedno sa ostalim cijenjenim kolegama. To nije bio slučaj sa Vukadinom Stojanovićem, koji je bio i saradnik bivšeg stečajnog upravnika Montenegro Airlinesa, zalažući se da se ne realizuje projekat novoosnovane avio kompanije. On je u Odbor direktora ušao sa krajnje neiskrenim namjerama da mu to bude samo prolazna stanica kako bi ostvario neku od njegovih ambicija, želeći da bude u dva navrata izvršni direktor, komercijalni direktor ili nešto treće. Kod mješovite komisije nije uspio da se plasira na najodgovorniju izvršnu funkciju u kompaniji. Od kandidature je odustao povlačeći istu neposredno poslije obavljenih intervjua sa svim kandidatima, kada je i sam uvidio koliko zaostaje za najbolje plasiranim. Ipak, „vazduhoplovni stručnjak“ je iz komercijalne avijacije odsutan više od 10 godina, gdje je u tadašnjoj nacionalnoj avio kompaniji najveći domet imao kao jedan od pomoćnika komercijalnog direktora. Kasniji menadžmenti ga u svom timu nisu htjeli, pa je svoju poslovnu karijeru nastavio u podgoričkoj školi letjenja, osnovanoj od jednog inostranog tajkuna koja u svom vlasništvu danas ima jedan jednomotorni avion star preko 40 godina. Od tada kreće organizovana medijska hajka protiv mene, mojih kolega i kompanije. Posebno ističem kompanije – jer u jeku turističke sezone, kada dovodimo turiste, povezujemo našu državu sa mnogim državama i otvaramo destinacije koje do sada nisu bile sa nama povezane, sve ovo jako loše utiče po turistički i avio imidž naše države sa namjerom da joj se ugled na što veći način okalja iz samo Vukadinu Stojanoviću i njegovim logističarima i mentorima iz jednog razloga. Nisu se uspjeli dočepati kompanije, pa hoće da sada svi budu gubitnici. Ovdje se mora istaći činjenica da naša država treću kompaniju neće imati, a ova se, nakon svega ne smije dati u ruke onima koji su pokretači uništenja prve, iako se najglasniji od njih konstantno ponosi da ima najbolji CV u Evropi kada je avijacija u pitanju. Zašto ga još uvijek niko ne angažuje, zaista je začudjujuće.

Kako bi javnost bila upoznata, Vukadin Stojanović daje sebi za pravo da danima nanosi štetu imidžu i reputaciji privrednim društvima Oki Air koja su čisto, ugledno i veoma transparentno stvarana na zdravim osnovama, koja su decenijama zastupala i zastupaju najuglednije evropske avio kompanije, ne samo u Crnoj Gori, već i u region I Evropi, a čiji sam vlasnik do nedavno bio i to od njihovog osnivanja. Mojim imenovanjem od strane Vlade Crne Gore za javnog funkcionera, koji svoju javnu funkciju obavlja u privrednom društvu koje saradjuje sa privrednim društvima čiji sam osnivač i vlasnik bio i to znatno ranije od mog imenovanja u Odboru direktora, po Zakonu sam I u roku prenio upravljačka prava, a kasnije i istupio iz istih, dok on to ni do današnjeg dana nije uradio. Vlasnik je i izvršni direktor dva privredna društva i to: Airways Scenic & Charter d.o.o. i Airways Aviation Academy d.o.o. Čak nije u zakonskom roku predao ni izvještaj o prihodima za 2022. godinu, a koji je rok bio do 31.03.2023. godine. Po ovome se jasno zaključuje kako sada već bivši javni funkcioner Vukadin Stojanović krši Zakon i kako ne djeluje po istom.

Lično o tome jesam li ili nisam u konfliktu interesa, najmjerodavniji organ koji će donijeti izvršno rješenje o tome je Agencija za sprječavanje korupcije.

Oko saradnje firmi čiji sam bio osnivač i ToMontenegra, ali i sa ostalim komitentima koje ToMontenegro ima, sigurno znam da se sa pozicije člana Odbora direktora neću baviti poslovima uskladjivanja finansijskih kartica i izvoda otvorenih stavki. To je ipak posao koji rade stručne službe, pa ćemo njima ostaviti da one to dovrše na ustaljen način kao i do sada. Siguran sam da će na najbolji način to odraditi. Ove firme su do sada prodale preko 2,5 miliona eura karata, izmirujući na vrijeme i u roku sve svoje obaveze, pa nema razloga da tako ne bude i ubuduće. Dakle uzbunjivač Vukadin Stojanović u velikom stilu pokušava da kroz svoju „stručnost“ osvoja simpatije ostavljajući utisak „izuzetnog stručnjaka“ tako prikupljajući poene kod raznih struktura i političkih subjekata kod neke nove kandidature u nekom drugom državnom preduzeću ili instituciji. O njegovom kolegi uzbunjivaču Mirku Škeroviću, suvišno je govoriti.

Tačno je da smo se predsjednik Odbora direktora gospodin Pavle Ljesar i ja prilikom službenog putovanja u Ljubljani sreli sa gospodinom Markom Anžurom. Nama kao članovima Odbora direktora je misija i cilj da animiramo što više kandidata da se prijave na funkciju u kompaniji. Niko nam ne postavljajući logično pitanje, a da li smo se skoro svakodnevno srijetali sa kandidatom Vukadinom Stojanovićem koji je bio naš kolega iz Odbora direktora i kome je svaki podatak u kompaniji bio dostupan.

Od mog imenovanja u Odbor direktora nacionalne avio kompanije uvijek sam i po svakom osnovu interes kompanije stavljao ispred svih drugih, što je zajedno sa ostalim kolegama i dokazano jer smo troje od pet ponovo reizabrani u novi sastav Odbora direktora sa željom da nastavimo da na najbolji način upravljamo kompanijom, posebno danas zadovoljni što je na čelu kompanije priznati i cijenjeni evropski stručnjak i profesionalac sa višegodišnjim iskustvom na najvećim funkcijama u civilnoj avijaciji, gospodin Mark Anžur. Uvjereni u odličan izbor za najodgovorniju izvršnu funkciju u kompaniji, siguran sam da je pred našom avio kompanijom sjajna budućnost.

Na kraju žalim što je Vukadin Stojanović postao marioneta ljudi koji su grobari jednog od najvećih crnogorskih brendova Montenegro Airlines. Svoje tvrdnje po meni Vukadin Stojanović će imati priliku da dokaže pred pravosudnim organima Crne Gore, a posebno plasirajući po medijima povjerljive podatke iz avio kompanije, obzirom da je potpisnik NDA Ugovora o tajnosti podataka.

Sva dokumentacija dostupna je na uvid", zaključuje Hodžić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније