Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

15. 09. 2023. 11:54 >> 13:35

ASP PREPORUČILA

DRI da se bavi hedžingom, trajektima, vladinim avionom

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je više preporuka Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) za sprovođenje revizija u narednoj godini, a u okviru javne rasprave, koja se danas završava. Iz te NVO predložili su da se DRI pozabavi raskidom hedžing aranžmana, kupovinom trajekata, vladinim avionom.

ASP je predložila da se DRI pozabavi raskidom hedžing aranžmana za kredit kojim se finansira dionica autoputa Smokovac Mateševo.

"Čime je država od januara naredne godine ponovo izložena valutnom riziku, jer će sljedeću ratu plaćati u dolarima", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Ministarstvo finansija proglasilo "tajnim" podatke o raskidu hedžing aranžmana, koji je donio bitnu uštedu u plaćanjima za dvije godine, tako da građani nemaju informacije zašto nije ispregovaran nastavak aranžmana.

"U isto vrijeme, niko ne pominje kako će država u januaru naredne godine platiti sljedeću ratu i iz kojih izvora, kada je državna kasa 'pri izdisaju'", navodi se u saopštenju ASP.

Predložili su i da DRI izvrši reviziju kreditnih zaduženja Ministarstva finansija tokom ove godine, "a radi pokrivanja rupa u budžetu".

"Javnost je dobro upamtila kredit od 100 miliona eura, koji je ugovoren proljetos uz vrtoglavu kamatu od oko nevjerovatnih 10 odsto", navode iz ASP.

Naveli su i da bi DRI trebalo da se pozabavi i Vladinom kupovim akcija državnih preduzeća, poput Luke Bar, ili drugih privrednih subjekata (Montenegroberza, kupovine kroz stečaje, kao što je slučaj Kapital plaza u Podgorici ili propale pilane na Žabljaku).

ASP je predložila da DRI izvrši reviziju poslovanja EPCG Solara i Morskog dobra.

"Prva firma je osnovana na nejasnim ekonomskim parametrima, a Morsko dobro je došlo u orbitu interesovanja javnosti nakon kupovine trajekata za liniju Kamenari Lepetane, pa je potrebno utvrditi da li su ti poslovni poduhvati preduzeti u javnom interesu ili se privatni interes ugradio u državni", navodi se u saopštenju.

Predlozi ASP-a su i revizija troškova i zakonitosti korišćenja Vladinog aviona, putni troškovi u zemlji i inostranstvu svih Vladinih ministarstava.

"Prednje iz razloga što državni organi na centralnom nivou troše ogromne iznose na službena putovanja, na koje se vode višebrojne delegacije, i kada postoji potreba za time, i kada nema potrebe, te se koristi svaka prilika da se pođe na puteve i uzmu dnevnice, a poslednji primjer je odlazak dvije delegacije u Njujork", navodi se u saopštenju.

ASP je DRI preporučila i provjeru ugovora o djelu u svim Vladinim ministarstvima, ali i izdatke za konsultantske usluge.

"Jer se u oba slučaja većinski radi o skrivenim zapošljavanjima, koja su 'prečica' za izigravanje zakonskih propisa i uvođenje partijskog, a ne kompetentnog kadra u upravu, a koji propisi moraju da se primjenjuju kod zapošljavanja državnih službenika i namještenika", zaključuje se u saopštenju Akcije za socijalnu pravdu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније