Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

26. 03. 2024. 11:01 >> 11:05

KONTROLA

DRI: Bez plana za upravljanje kanalizacionim muljem i podataka o kvalitetu otpadnih voda

Državna revizorska institucija da izvršila je kontrolu realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji „Efikasnost upravljanja sistemom otpadnih voda“ i zaključila da i dalje nema plana za upravljanje kanalizacionim muljem. Takođe, u reviziji se navodi da još nijesu obezbijeđeni podaci o mjerenju količine i kvaliteta otpadnih voda i rezultata monitoringa is­pu­štenih prečišćenih otpadnih voda.

"U cilju unaprjeđenja upravljanja sistemom otpadnih voda u Crnoj Gori, DRI je dala 122 preporuke za 22 subjekta revizije", navodi s eu soapštenju. .

Nadležni Kolegijum DRI koji čine rukovodilac Branislav Radulović i član Nikola N. Kovačević zaključio je da, od 104 preporuke koje su date subjektima revizije koji su dostavili drugi Izvještaj o realizaciji preporuka, dvadeset četiri preporuke su realizovane, trideset osam preporuka je u fazi realizacije, pet preporuka je djelimično realizovano, trideset četiri preporuke nijesu realizovane, za dvije preporuke nije utvrđen status i jedna preporuka nije primjenjiva.

"Glavni grad Podgorica (6 preporuka), Opština Budva (8 preporuka) i DOO Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi (4 preporuke) nijesu dostavile izvještaje o realizaciji preporuka", navodi se u reviziji.

Lokalne samouprave uglavnom nijesu preduzimale mjere kako bi obezbijedili da zagađivači dostavljaju podatke o mjerenju otpadnih voda, ispitivanju kvaliteta, rezultatima monitoringa i druge podatke predviđene Zakonom o upravljanju komunalnim otpadnim vodama.

"Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera koje, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, priprema plan upravljanja kanalizacionim muljem i obezbjeđuje uslove i stara se o sprovođenju plana upravljanja kanalizacionim muljem, nije pripremilo Plan upravljanja kanalizacionim muljem kojim bi se definisao način postupanja i tretmana nastalog kanalizacionog mulja", naveo je Kolegijum DRI.

Kolegijum je zaključio da subjekti revizije treba da DRI dostave novi Izvještaj o realizaciji preporuka, do 20. septembra 2024. godine.

Izvještaj o realizaciji preporuka DRI će se dostaviti subjektima revizije i skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније