Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

23. 11. 2023. 14:19 >> 14:21

ŠAHMANOVIĆ

Popravili ocjenu u poglavljima 14 i 15, u energetskoj zajednici najbolji

U izvještaju EK Ministarstvo kapitalnih investicija je popravilo ocjenu u poglavlju 15 sa 2 na 4, a od Sekretarijata Energetske zajednice dobili ocjenu da Crna Gora ima najbolji ukupni rezultat u energetskoj zajednici u 2022. godini, naveo je član predsjedništva Bošnjačke stranke Admir Šahmanović.

Kako je istakao, taj resor je za nepunih godinu i po obezbjedio 41,5 milion eura bespovratnih sredstava iz fondova EU, transportne olakšice od Svetske banke 15 miliona eura, te započeli projekte putne infrastrukture u vrijednosti 115 miliona eura.

Šahmanović kome je juče i formalno prestala funkcija državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija uručenjem rješenja o razrješenju, saopštio je da je ponosan na tim Ministarstva i na rezultate koje su postigli u izuzetno izazovnim i otežanim uslovima rada za vrijeme tehničke Vlade.

Takođe, rekao je Šahmanović “po prvi put Crna Gora je dobila podršku od Svjetske banke za transportne olakšice u iznosu od 15 miliona eura.

“Počeli smo sa realizacijom projekata iz oblasti putne infrastrukture u vrijednosti od preko 115 miliona eura i nastavili sa realizacijom prije započetih projekata u vrijednosti oko 140 miliona eura,dinamizirali aktivnosti oko izgradnje tunela Rožaje – Peć, kompletirali projekat dionice Plav – Dečani i planirali sredstva za izgradnju u 2024. godini”, naveo je Šahmanović.

Počeli su, navodi, sa izradom dokumentacije za nastavak izgradnje autoputa Mateševo – Andrijevica, započeli izgradnju bulevara Jaz – Tivat, “pokrenuli izradu idejnog projekta izgradnje aerodroma u Beranama, završili proces sertifikacije aerodroma (nakon 12 godina)”.

“Ispregovarali smo dolazak Pegasusa na naše tržište koji je jedan od najeminentnijih jeftinih avio prevoznika u svijetu, kreirali šemu podrške za prevoznike kako bi prevazišli krizu podstaknutom poskupljenjem energenata, obezbijedili najveci iznos ikada u budzetu za zeljeznicu,znacajno unaprijedili status zaposlenih u zeljeznickim preduzecima”, istakao je Šahmanović.

Kao naročito bitne Šahmanović je naglasio započete pregovore sa EK u vezi obezbjedjenja granta u iznosu od 120 miliona eura za rekonstrukciju zeljeznicke infrastrukture i činjenicu da su dobili pozitivan feedback, zvanicno odobrenje se ocekuje u decembru, te da bi to predstavljao najveci odoboreni grant ikada u CG.

„Izuzetno sam ponosan što smo mi, prije svega vrijednim radom i donošenjem ispravnih odluka, kao jedni od rijetkih, uspjeli da prebrodimo krizu ne namećući teret građanima i privredi, čak smo i smanjili naknadu za podsticanje OIE za 50% čime su se troškovi računa smanjili. – ukazao je doksorašnji državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, a zatim dodao “pokrenuli smo investicioni ciklus i predano smo radili na jačanju proizvodnih kapaciteta EPCG-a i s posebnim zadovoljstvom bih istakao i činjenicu da smo u saradnji sa Evropskom bankom za razvoj započeli realizaciju projekta Vjetroelektrane Gvozd (54 MW). Koliki je značaj ovog projekta, govori i podatak da je ovo, nakon 1982. godine, prvi proizvodni kapacitet u vlasništvu države”, navodi Šahmanović.

Kaže da su sa EPCG-om zaključeni Ugovori o koncesiji za korišćenje akumulacije Otilovići radi izgradnje male hidroelektrane u cilju proizvodnje električne energije, kao i za izgradnju energetskog objekta Hidroelektrane Komarnica.

Šahmanović, je između ostalog, ukazao da je uloženi rad i kvalitet urađenog najbolje prepoznala Evropska komisija koja je u svom najnovijem Izvještaju o napretku možda i najbolje od svih ocijenila postignuti uspjeh u Poglavlju 14 – Energetika i Poglavlju 15 – Saobraćajna politika, a posebno za poglavlje 15 koje je napredovalo sa ocjene 2 na ocjenu 4 za manje od dvije godine.

“Sekretarijat Energetske zajednice u svom Godišnjem izvještaju o implementaciji (2022.) u kojem prati usklađivanje sa svojim pravnim tekovinama i rezultate koje je naša država ostvarila, konstatovao je da Crna Gora ima najbolji ukupni rezultat u Energetskoj zajednici”, zaključio je Šahmanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније