Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

16. 02. 2024. 09:37 >> 09:43

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Negativno mišljenje DRI na pravilnost poslovanja Montefarma

Montefarm je dobio negativno mišljenje na pravilnost poslovanja za 2022. godinu, saopšteno je iz Državne revizorske institucije. Kako je saopšteno, Montefarm finansijske transakcije i poslovne aktivnosti, u svim materijalnim aspektima nije uskladio sa mnoštvom zakona i uredbi. S druge strane, pozitivno mišljenje stiglo je na Godišnji finansijski izvještaj.

Nadležni Kolegijum DRI, koji čine rukovodilac Branislav Radulović i član Milan Dabović,  izrazio je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj ZUACG „Montefarm“ za 2022. godinu i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja.

Finansijskom revizijom utvrđeno je da su finansijski izvještaji pripremljeni u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja. 

“Dok je revizijom pravilnosti utvrđeno da ZUACG „Montefarm“ finansijske transakcije i poslovne aktivnosti, u svim materijalnim aspektima nije uskladilo sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabakama, Zakonom o obligacionim odnosima, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju”, navodi se u izvještaju. 

 U sakladu sa tim nadležni Kolegijum DRI dao je 36 preporuka u cilju unapređenja poslovanja kontrolisanog subjekta i eliminisanja utvrđenih nepravilnosti. 

“U skladu sa nalazima revizije pravilnosti nadležni Kolegijum DRI utvrdio je da subjekt revizije treba da redovno donosi programe rada i razvoja, donese internu proceduru kojom bi uredio način obračuna, prikupljanja i evidentiranja sopstvenih prihoda, kao i da otpisivanje ljekova i medicinskih sredstava vrši na osnovu donijetih odluka direktora uz prethodni prijedlog popisne komisije.”, kazali su iz DRI. 

Montefarm treba da, shodno preporuci DRI, da u Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta predvidi ista dužina neophodnog radnog iskustva, kao poseban uslov rada, za zaposlene u zvanju rukovodioci Sektora i da u Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u Sektoru farmaceutske zdravstvene zaštite uključi sve apoteke koje posluju u okviru ZUACG  “Montefarm”. 

“Takođe subjekt revizije treba da vrši isplate naknada i drugih primanja članovima Odbora direktora na osnovu rješenja donijetog od strane organa odnosno radnog tijela koje je iste imenovalo, zaključuje ugovore o djelu saglasno važećoj zakonskoj regulativi, donese internu proceduru kojom bi se uredili troškovi reprezentacije i sl”, navodi se u saopštenju. 

Shodno Konačnom izvještaju DRI Montefarm treba da kontroliše ulazne fakture, da plaćanja koja vrše ugovorom o cesiji dokumentuju tako što u svakom ugovoru o cesiji treba da bude sadržan broj, datum i iznos faktura koje se plaćaju cesijom, da donosi  Plan unapređenja upravljanja i kontrola, uspostavi registar rizika i odredi lice za koordinaciju aktivnosti na uspostavljanju procesa upravljanja rizicima. 

“Takođe, subjekt revizije treba da uspostaviti sistem dvojnog potpisa u kome finansijska obaveza ne može biti preuzeta ili izvršeno plaćanje bez potpisa rukovodioca subjekta i rukovodioca finansijske službe ili drugog ovlašćenog lica i da, shodno Zakonu o državnoj imovini podatke o pokretnim i nepokretnim stvarima dostavi organu uprave nadležnom za poslove imovine radi vođenja Registra nepokretnosti, odnosno računovodstvene evidencije pokretnih stvar”, navodi se u saopštenju.

ZUACG „Montefarm“,  kao subjekt revizije je, kako navode, dužan da do 27. juna 2024. godine izvijesti DRI o preduzetim mjerama po izrađenim i dostavljenim preporukama. 

Izvještaj DRI o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Zdravstvene ustanove apoteke Crne Core „Montefarm“ za 2022. godinu, dostavljen je Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, Ministarstvu zdravlja radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, kao i Vrhovnom državnom tužilaštvu, shodno Protokolu o saradnji VRI i Državne revizorske institucije. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније