Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

19. 02. 2024. 11:44 >> 13:36
1
Čitaj mi:

FOND PIO

Počela isplata penzija po programu Evropa sad 2

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore (PIO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija.

Iz Fonda PIO napomenuli su da je u skladu sa članom 5 stav 2 Zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju izvršen obračun najniže penzije u iznosu od 450 eura za 43.867 korisnika.

"Pored navedenog, za korisnike prava na starosnu, invalidsku i porodičnu penziju, u skladu sa stavom 3 navedenog člana, izvršen je obračun razlike penzije u visini između najnižeg iznosa penzije na dan 1. septembar 2023. godine i najnižeg iznosa penzije utvrđen članom 29 stav 3. Zakona o PIo (razlika za iznos penzije od 302,51 do 450 eura). Na ovaj način izvršen je obračun razlike za 28.237 korisnika", stoji u saopštenju. 

Shodno odluci Upravnog odbora, za sve korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja izvršeno je redovno usklađivanje od 2,08 odsto, osim za korisnike najniže penzije iz člana 29 st. 3 i 4 Zakona o PIO na koje se ova odredba ne odnosi i koje se neće usklađivati naredne dvije godine. U skladu sa navedenim izvršeno je usklađivanje penzija u iznosu od 2,08 odsto za 37.155 korisnika.

Prosječna penzija izračunata na osnovu iznosa penzije za januar (bez obračunate razlike) iznosi 487,98 eura, i u odnosu na prosječnu penziju za decembar 2023. godine (424,82 eura) ve6a je za 74,87 odsto.

Napominjemo da prosječna isplaćena penzija sa obračunatim razlikama za januar iznosi 509,30 eura i u odnosu na prosječnu penziju za decembar (424,82 eura) veća je za oko 20 odsto.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније