Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

22. 02. 2024. 13:36 >> 13:36
Čitaj mi:

SASTANAK SA MINISTROM FINANSIJA

EIB nastavlja da bude strateški partner Crne Gore

„Evropska investiciona banka (EIB) nastavlja da bude strateški partner Crne Gore“, poručeno je na današnjem sastanku ministra finansija Novice Vukovića i delegacije te institucije, na čelu sa potpredsjednikom Kyriacosom Kakourisom.

Potpredsjednik Kakouris saopštio je da je u planu EIB-a što skorije otvaranje kancelarije u Crnoj Gori, kao i nastavak finansiranja započetih projekata i iniciranje novih, sa akcentom na "zelene investicije".

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija u razgovoru tima ministra Vukovića sa predstavnicima finansijske institucije Evropske unije, akcentovani su ključni projekti, kao što je projekat namijenjen obrazovanju, ali i planirani kreditni aranžmani za potrebe željezničke infrastrukture Crne Gore, u kojima će, EIB učestvovati iznosom do 50% od ukupno procjenjene vrijednosti investicije.

Čelnici EIB-a podsjetili su da je, od nezavisnosti Crne Gore, ova banka uložila milijardu eura kroz investicije i da će Crna Gora, bez obzira na njenu veličinu i visinu BDP-a, nastaviti da bude strateški prioritet ove finansijske institucije.

"Poruka sa današnjeg sastanka je i da će EIB nastojati da proširi finansijsku i stručnu podršku, naročito kroz novi razvojni ogranak, EIB Global, prioritetno podržavajući aktivnosti iz „zelene agende“ i druge strateške investicije na putu pristupanja EU", saopšteno je iz Ministarstva finansija. 

Ministar Vuković kazao je da su projekti koji su u fokusu EIB-a planirani i budžetom za 2024. godinu, te da će u koordinaciji sa drugim Vladinim resorima, doprinijeti što skorijoj realizaciji istih.

"Vuković je zahvalio na kontinuiranoj podršci, poručivši da će crnogorska ekonomija nastaviti da raste i razvija se. Istovremeno, kako je naglasio, Crna Gora snažnije će stremiti, dostizanju ključnog spoljnopolitičkog cilja- punopravnog članstva u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније