Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

09. 03. 2024. 11:57 >> 11:57
Čitaj mi:

Čekali mišljenje EK

Agrobudžet će biti usvojen na narednoj sjednici Vlade

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavijestio je javnost da će Agrobudžet za 2024. godinu biti usvojen na sjednici Vlade koja će se održati 14. marta.

"Iako u izvjesnoj mjeri postoji malo kašnjenje u odnosu na očekivanja, želimo naglasiti da će sva zaostala davanja, prije svega staračke naknade i premije po litru proizvedenog mlijeka predatog prerađivačkim kapacitetima, biti isplaćena odmah po usvajanju budžeta", uvjeravaju iz tog resora.

Za formiranje mjera agrarne politike bilo je, kažu, neophodno uzeti u obzir mišljenja kako Evropske komisije, tako i relevantnih institucija u Crnoj Gori.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede marljivo je radilo na kreiranju mjera kako bi se našim proizvođačima odgovorilo na zahtjeve u najvećoj mjeri. U ovoj godini ćemo imati povećanje gotovo u svim mjerama podrške, uključujući i povećanje za oko 20% za direktna plaćanja i investicione mjere", piše u saopštenju.

Što se tiče nacionalnih sredstava, budžet će iznositi 62 miliona eura, što predstavlja, ističu, izdašnija sredstva u odnosu na prethodni period.

"Imajući u vidu inflatorna kretanja, svjesni smo da ovo nije dovoljno, ali želimo istaći našu čvrstu posvećenost podršci poljoprivrednim proizvođačima i njihovom dohotku. Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na rješavanju akciza za gorivo za poljoprivredne proizvođače, pri čemu je postignut veliki stepen saglasnosti sa Ministarstvom finansija. Poljoprivredni proizvođači u narednom periodu mogu očekivati povraćaj akciza na gorivo", navodi se u saopštenju.

Sva zaostala potraživanja će, kako zaključuju, biti isplaćena po usvajanju agrobudžeta, najkasnije do 20. marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније