Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

11. 03. 2024. 07:04 >> 07:04
Čitaj mi:

PRIVREDA U PROBLEMU

Račun svakog petog preduzeća u blokadi

Račun svakog petog preduzeća u Crnoj Gori je u blokadi, s ukupnim dugovanjima koja su premašila milijardu i 200 miliona eura. Ti podaci, kažu naši sagovornici, ukazuju na nelikvidnost privrede i treba da budu alarm za nadležne zbog čega predlažu hitno donošenje novih zakonskih rješenja.

Da se crnogorska privreda nalazi u dugogodišnjem problemu potvrđuju i podaci o broju preduzeća čiji su računi u blokadi.

Broj blokiranih preduzeća za 5 godina porastao je za nešto više od 2 hiljade, a njihov dug zagotovo 84 odsto. Uzrok tome kažu u Uniji poslodavaca sigurno leži u lošimposlovnim odlukama menadžera ali mnogo veći problem prepoznaju u sljedećem.

"Privreda posluje u dosta nepredvidivom i nepostojanom ambijentu podložnom uticaju raznih sfera, čak korupcije, sive ekonomije, donošenja brzopletih odluka od strane donosilaca odluka, bez izrade analize o uticaju tih odluka na privredu. Za razliku od nelikvidnosti, ekonomija je rasla mnogo sporije", kaže za TVCG Suzana Radulović iz Unije poslodavaca.

BDP je od 2019. do prošle godine porastao svega 34 odsto. Zato se u problemu našao i zdravi dio privrede.

"Taj dug otežava poslovanje drugih poslovnih subjekata jer su oni planirali poslovanje u odnosuna taj dug, a taj dug ne mogu da naplate. Upravo ta blokirana preduzeća otvaraju ćerke firme, ajde ne mogu reći ćerke firme, ali firme na imena ljudi iz svoje porodice i nastavljaju svoje poslovanje. Sve to ukazuje da država godinama nije kadra da se uhvati u koštac sa ovim problemom", navodi analitičar Mirza Mulešković.

A, pokušaja je bilo - od najave uvođenja automatskog stečaja za one koji su ublokadi duže od tri godine do prebijanja dugova. No, kako ništa od toga nijezaživjelo naši sagovornici imaju konkretne prijedloge.

"Za te poštene razloge za otvaranje stečaja bez krivice menadžera i kompanije koja je došla u takvo stanje da se sprovedu brze i efikasne procedure stečajnog postupka ali na način da one vode ozdravljenju kompanije,a ne njenom potpunom gašenju", kaže Radulović.

"Ukoliko jedno preduzeće ne može naplatiti dugza tri mjeseca neće sigurno ni za šest ali ne treba da pustimo da to traje nekoliko godina. Moramo da stvorimo kontrolne mehanizme i da radimo mnogo više udijelu inspekcijkog nadzora kako ne bi došli u još veći problem", dodaje Mulešković.

A, šta država planira da učini kako bi prekinulazačarani krug nelikvidnosti iz Ministarstva finansija nam nijesu odgovorili. Do tada privrednicima ostaje da svakodnevno provjeravaju likvidnost potencijalnihposlovnih partnera na sajtu Centralne banke koja od oktobra prošle godine, umjesto mjesečno dnevno, objavljuje imena preduzeća čiji su računi u blokadi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније