Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

15. 03. 2024. 07:47 >> 07:48
1

SLUŽBENA POSJETA

Njemački Računski sud za produbljivanje saradnje sa DRI Crne Gore

Na poziv predsjednika Računskog suda Savezne Republike Njemačke, Kej Šeler, delegacija Državne revizorske institucije i Skupštine Crne Gore boravila je u službenoj posjeti Računskom sudu i Parlamentu Savezne Republike Njemačke.

Predsjednik Računskog suda Savezne Republike Njemačke je istakao važnost poštovanja zajedničkih vrijednosti i principa Evropske unije za sve vrhovne revizorske institucije kako za zemlje članice EU tako i za zemlje kandidate, koje se teže pridružiti EU.

„Eksternu kontrolu javnih finansija ključno je jačati kroz podršku revizorskih nalaza i preporuka i na tom putu potrebno je održavati stabilnost partnerskih odnosa Parlamenta i VRI za dobrobit života građana“, poručio je Šeler.

U uvodnom obraćanju, predsjedavajući Senatom DRI Nikola N. Kovačević je istakao značaj obnavljanja i jačanja saradnje sa njemačkim partnerima, a što je podsjetio, inicirano na sastanku sa Ambasadorom Savezne Republike Njemačke u Podgorici, g. Peter Feltenom.

„Nezavisna vrhovna revizorska institucija je uspostavljena u Crnoj Gori 2004. godine kroz donošenje Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji zahvaljujući partnerima iz Savezne Republike Njemačke i podršci Njemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ). Ova značajna saradnja je trajala deset godina i bila je ključna za stvaranje dobrih preduslova za funkcionisanje i razvoj Državne revizorske institucije shodno međunarodnim standardima revizije“, naveo je Kovačević.

Predsjednik Računskog suda Savezne Republike Njemačke je izrazio zadovoljstvo napretkom i rezultatima, koje je Državna revizorska institucija Crne Gore ostvarila na putu ispunjavanja obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU. Tim povodom, on je istaknuo da je očuvanje principa nezavisnosti VRI ključno u procesu pridruživanja EU iz razloga što je to jedno od osnovnih načela funkcionisanja vrhovnih revizorskih institucija.

U okviru razgovora o potencijalnim prijetnjama i rizicima po nezavisnost, Šeler je izrazio podršku očuvanju nezavisnosti Državne revizorske institucije Crne Gore kroz pružanje ekspertize na jačanju pravnog okvira Institucije.

Na sastanku su takođe razmijenjena mišljenja i iskustva dviju vrhovnih revizorskih institucija o saradnji sa Parlamentom u oblasti prezentovanja posebnih izvještaja na sjednicama nadležnih odbora, izradi i sadržaju Godišnjeg izvještaja, kao i reviziji ciljeva održivog razvoja.

Sagovornici su se saglasili da će nastaviti da se zalažu za osnaživanje saradnje, koja će u narednom periodu rezultirati konkretizacijom dogovora o pružanju ekspertske podrške u oblasti komunikacije i saradnje sa Skupštinom, odnosno matičnim Odborom za ekonomiju, finansije i budžet, kontrole kvaliteta, revizije uspjeha, kao i obračunskog računovodstva.

U okviru bilateralne posjete Računskom sudu, organizovani su susreti u Parlamentu Savezne Republike Njemačke, tačnije Odboru za javne račune i Savjetodavnom vijeću za održivi razvoj. Delegacija Crne Gore je imala mogućnost da prisustvuje sjednici Odbora za javne račune, na kojoj su razmatrane preporuke date u savjetodavnim izvještajima Računskog suda za oblast digitalnog saobraćaja, IT-a, javnih fondacija, obrazovanja i istraživanja. Na sjednici Savjetodavnog vijeća za održivi razvoj, delegacija Crne Gore se upoznala sa ulogom i ovlašćenjima Vijeća u oblasti ocjene predloga zakona i drugih propisa u odnosu na kriterijume održivosti.

Delegaciju Državne revizorske institucije Crne Gore činili su predsjedavajući Senatom, senator Nikola N. Kovačević, senatori Zoran Jelić, dr Milan Dabović i dr Branislav Radulović, sekretarka Institucije Dobrila Glomazić, rukovoditeljka Odjeljenja za međunarodnu saradnju Marija Žugić, dok su delegaciju Skupštine Crne Gore predstavljali predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Mirsad Nurković, sekretar Odbora Demir Mujević i pravna savjetnica predsjednika Skupštine Crne Gore Žana Praščević Milačić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније