Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Nevenka Macan [ R.B. ]

18. 03. 2024. 15:26 >> 19:53
Čitaj mi:

Vladina komisija u posjeti Institutu

Vlada bi trebalo da obezbijedi sredstva za deblokadu računa

Vladina komisija za rješavanje statusa Instituta "Dr Simo Milošević" u posjeti je ovoj zdravstvenoj instituciji, čiji se zaposleni spremaju za štrajk jer im se duguju tri plate. Vladinu delegaciju predvode ministar Vojislav Šimun i predsjednik komisije Srđan Pavićević, a sastanku prisustvuju predstavnici zaposlenih i menadžmenta. Pavićević navodi da bi Vlada bi trebalo da obezbijedi 10 miliona za deblokadu računa, a na osnovu modela koji ce ponuditi Komisija za izlazak iz krize.

Vladina komisija ranije je najavila da čine sve što je u njihovoj moći da nađu rješenje za prvi korak za spas Instituta "Igalo".

Oni su istakli da bi najbrže rješenje za Institut bilo da se postigne dogovor sa stečajnom Agencijom iz Beograda oko vraćanja duga.

Sektor ugostiteljstva Instituta "Simo Milošević" je, zbog neisplaćenih zarada, predao prošle sedmice menadžmentu dopis u kojem od četvrtka najavljuju štrajk uz minimalni proces rada.

Ukoliko se i ostali sektori pridruže štrajku, biće ugrožen prijem pacijenta, o čemu će sindikalna organizacija donijeti odluku u narednim danima.

Zaposleni su sa prošle sedmice menadžmentom održali zbor radnika, na kom je konstatovano da je stanje izuzetno teško, da radnici nemaju odakle da namire račune i rate za kredite, ali i da je ugrožen rad pojedinih odjeljenja, zbog čega će biti smanjen ili obustavljen prijem pacijenata, kazala je predsjednica Sindikata Marija Obradović.

Pavićević je naveo da zakon zabranjuje državnu pomoć. Međutim, kako kaže, Pavićević, direktor Fonda za zdravstvo Vuk Kadić je odavno obezbijedio novac za neisplaćene troškove.

"Ali mi nemamo gdje da ga uplatimo i kako da ga uplatimo jer je račun blokiran. Blokiran je od strane Jugobanke iz Beograda koja postoji i mi smo i sa njima vodili razgovore, međutim oni imaju već svoju poslovnu filozofiju koja više ne podrazumeva nikakve ustupke sve dok se naplate za svoje dugove, što je potpuno razumno. Činjenica je da mi s ovom pomoći od 10 miliona moramo njih da isplatimo i da krenemo dalje. Da odblokiramo račun", istakao je Pavićević.

Kaže da bi radnici kad račun bude odblokiran već narednog dana imali plate na svom računu.

Ministar zdravlja Vojsilav Šimun kazao je da je nezavidna je situacija u kojoj se Institut trenutno nalazi ali da su na tragu jednog održivog rješenja.

" Komisija za rešavanje statusa Igala će u narednim danima donijeti konačnu stavu o planu spasavanja instituta Igala i restrukturiranja koji smo prepoznali i kristalisali kao jedan od najodrživijih i kvalitetnijih. Već na prošlonedeljnom sastanku članova Komisije sa premijerom Milojkom Spajićem on je iznio jasan stav da neće dozvoliti da Institut doživi sudbinu nekih javnih preduzeća kao što je to bilo u prethodnim vremenima i vremenima neuspješnih privatizacija", naveo je Šimun.

Činjenica je da ovako jedno, kako kaže, održivo i kvalitetno rješenje traži izvjesan redosled koraka i postupaka koje Vlada mora sprovesti.

"A mi ćemo kao Resorno ministarstvo istrajati u tome da ta dinamika bude na adekvatnom nivou i još jednom zamoliti kako zaposlene, a tako i celokupnu crnogorsku javnost, za još malo strpljenja da bi ovaj problem bio riješen na opšte zadovoljstvo svih", navodi on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније