Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

25. 10. 2014. 11:25 >> 11:22
2

PROJEKAT VIJEKA

Autoput šansa za domaću operativu

Kapitalni infrastrukturni projekat, izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, šansa je za angažovanje cjelokupne crnogorske građevinske operative koja je spremna za ovaj posao, ocijenjeno je na skupu u Privrednoj komori (PKCG).

 


Na skupu, čiji je moderator bio savjetnik Privredne komore Stanko Zloković, prezentovano je idejno rješenje dionice Smokovac -Uvač – Mateševo i razmatrane mogućnosti angažovanja domaćih podizvođača na njenoj realizaciji.

"Cilj prezentacije bio je da približi privrednicima budući posao izgradnje autoputa i upozna ih sa mogućnostima njihovog učešća. Jer, ugovorom o izgradnji, koji uskoro treba da potpišu Vlada i kineska kompanija China Bridge and Road Corporation (CRBC), predviđa se da crnogorska preduzeća učestvuju sa 30 odsto u realizaciji tog projekta", navedeno je u saopštenju PKCG.

O mogućnostima angažovanja crnogorskih podizvođača na ovom poslu govorila je pomoćnik ministra saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković, dok je idejno rješenje dionice autoputa predstavio dekan Građevinskog fakulteta, Miloš Knežević.

Vrijednost izgradnje dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, duge 41 kilometar, izosi 809,6 miliona eura. Finansiraće se kreditom kineske Eksim banke, sa rokom otplate od 20 godina, šest godina dugim grejs periodom i fiksnom kamatnom stopom od dva odsto. Rok završetka radova je 48 mjeseci.

"Kroz pregovore sa Kinezima, Crna Gora je izborila pravo da 30 odsto poslova na izgradnji ove dionice pripadne domaćoj operativi. Za naše firme je veliki izazov i prilika posao od 240 miliona eura, pa se moramo pripremiti na vrijeme, jer je riječ o najvećoj investiciji u Crnoj Gori. Kroz ovih 30 odsto moramo uzeti one poslove u kojima možemo biti konkurentni Kinezima", kazao je Zloković.

Knežević je kazao da je dionica Smokovac – Uvač izuzetno kompleksne geomorfološke građe i jedna od najtežih u Evropi koju treba savladati u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, biće građeno na nadmorskim visinama od 50 do 1,1 hiljada metara, a čak 30 odsto radova biće na visini od 600 do hiljadu metara. Od ukupne trase, usjeka i nasipa je 47,6 odsto, tunela 44,9 odsto, a mostova 7,5 odsto.

Direktor Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović, podsjetila je da je prije nekoliko dana potpisan ugovor sa Svjetskom bankom, vrijedan 50 miliona eura za sanaciju četiri crne ekološke tačke kod Kombinata aluminijuma, Termoelektrane Pljevlja, Brodogradilišta Bijela i jalovišta Gradac.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније