Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 01. 2015. 14:46 >> 14:41
1

IRF REAGOVAO

Žičara ispravna, sve po zakonu

Žičara na Savinom kuku je u funkciji, i posluje u skladu sa zakonom, što su potvrdile i nadležne inspekcije, navodi se u reagovanju Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

 

Iz IRF-a navode da je u u cilju pripreme zimske turističke sezone 2014/2015. Vlada Crne Gore Kapitalnim budžetom za 2014. godinu za skijalište Savin kuk, koje je u vlasništvu društva DOO Turistički centar Durmitor, opredijelila sredstva u iznosu od 800.000 eura.

Navodeći da je za realizaciju remonta skijališta zadužena Direkcija javnih radova koja je u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma, iz IRF-a su saopštili da je Direkcija javnih radova sprovela tender za generalni remont žičare dvosjed, tri ski lifta, nabavku novog dječijeg ski lifta, kao i za nabavku nužne pokretne opreme.

"Tenderi su raspisani 23.07.2014.godine i 24.09.2014. godine, na osnovu kojih je sa konzorcijumom DOO 'Unipred' iz Bijelog Polja i DOO 'Saninžinjering' iz Podgorice, kao najboljim ponuđačem u oba slučaja, Direkcija za javne radove zaključila ugovore na ukupan iznos od 627.739,28 €. Za nadzornog organa izabrana je firma AG Infoplan iz Nikšića. Od strane Direkcije javnih radova, kao investitora u izvođenju radova na remontu žičara, 27.12.2014. godine, Turistički centar Durmitor dobio je stručne nalaze o ispravnosti žičare i ski liftova koje je izdala ovlašćena kuća “Montinspekt” DOO Podgorica, a ti stručni nalazi su neophodni za dobijanje odobrenja za rad od strane nadležnog Ministarstva održivog razvoja i turizma. Obzirom na tu činjenicu, te činjenicu da je Turistički centar Durmitor DOO ispunio ostale propisane uslove za dobijanje odobrenja za rad (formirao i angažovao službu spašavanja, prvu medicinsku službu, redarsku službu, sistem radioveza i dr.), u zakonom predviđenoj proceduri 30.12.2014.godine, od strane nadležnog Ministarstva održivog razvoja i turizma Turistički centar Durmitor DOO dobio je odobrenje za rad skijališta", navode iz IRF-a.

Skijalište je, kako tvrde, nakon remonta od strane Direkcija javnih radova tj. izvođača radova, nadzornog organa, stručnih nalaza o ispravnosti žičare i obezbjeđenja svih zakonskih uslova pušteno u rad 31.12.2014.g.

"Od samog otvaranja skijališta do 19.01.2014. godine, na skijalištu Savin kuk nije bilo dovoljno sniježnih padavina da skijalište funkcioniše punim kapacitetom (sa svim žičarama). Naime, skijalište je funkcionisalo sa dva ski lifta  tipa sidro (dvije skijaške staze dužine 600 mi 400 m) i dječijim ski liftom. Žičara dvosjed (dužine 1550 m) i ski lift I (tanjirača) nisu bili u funkciji zbog nedostatka dovoljne količine sniježnih padavina za bezbjedno skijanje na skijaškim terenima do kojih se dolazi tim žičarama", navode iz IRF-a.

Istakli su da je žičara dvosjed povremeno bila u funkciji u zavisnosti od vremena, i to isključivo za izviđačke – turističke vožnje.

"Skijalište, sa aspekta tehničke ispravnosti (posjedovanja svih potrebnih atesta, certifikata, stručnih nalaza i drugih Zakonom propisanih uslova), u potpunosti je ispravno i posluje u skladu sa Zakonom, što su potvrdile i kontrole nadležnih inspekcija (turistička inspekcija, inspekcija zaštite na radu i inspekcija rada). Uz to Direkcija javnih radova, izvodjač radova, nadzorni organ u skladu sa predviđenim zakonskim uslovima, koji se odnose na bezbjednost, od 31.12.2014.g permanento su na skijalištu i u kontinuitetu prate rad žičara. Međutim, ništa od ovog nije dovoljno za određene preduzetnike sa Žabljaka, koji organizovano i na bezočan način, preko medija, pokušavaju da deskridituju Investiciono razvojni fond i njegove čelne ljude", saopštio je IRF.

To su, kako ističu, oni isti ljudi koji su godinama neovlašćeno koristili struju, koji nijesu nikada plaćali tu struju, koji su na nelegalan način sagradili ugostiteljski objekat na zemljištu skijališta Savin kuk, koji nijesu plaćali poreze i na taj način nelegalno, godinama sticali prihode.

"Kada je IRF preuzeo vlasništvo nad skijalištem, sve nezakonite radnje je doveo u red u skladu sa zakonskim uslovima. Takav potez IRF izazvao je bijes tih preduzetnika koji preko Turističkog udruženja Žabljak pokušavaju neistinama da blate sve ono što je urađeno u interesu Žabljaka. Njima očigledno nije stalo do ničega,  kada oni nemaju više mogućnost da na nelegalan način stiču prihode. U tom blaćenju, pronašli su saveznika u bivšem direktoru TO Žabljak, koji iz Podgorice zna šta se sve dešava na skijalištu. U završnoj fazi je prikupljanje dokumentacije, koja će biti dostupna nadležnim državnim organima i ti preduzetnici će biti u prilici da objasne svoje poslovanje", saopštio je IRF.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније