Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 06. 2015. 21:13 >> 21:04

FIRMI IZ NIKŠIĆA

Ukinut stečaj u Javorku

U nikšićkom drvoprerađivačkom preduzeću Javorak ukinut je stečaj koji je bio uveden u oktobru prošle godine na zahtjev vlasnika.

Predsjednik Sindikata Javorka, Krsto Đuričić, kazao je agenciji Mina biznis da je plan reorganizacije usvojen prije 20-ak dana i prema njemu bi trebalo da bude uposleno 90 radnika, od 126 koliko ih je bilo u preduzeću pred uvođenje stečaja, dok bi ostali bili anagažovani zavisno od obima proizvodnje.

„Neophodno je da se Javorak javi na tender za dobijanje koncesija jer od toga zavisi i obim proizvodnje. Očekujemo da tender bude za desetak dana jer do sada Javorak zbog stečaja nije mogao konkurisati“, rekao je Đuričić.

U Javorku je od 13. aprila, kako je dodao, radilo 15-ak zaposlenih po ugovoru o djelu.

Prema njegovim riječima, problem ostaje za radnike koji imaju pravo na penziju po izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) jer im to pravo još nije potvrđeno dopisom Fonda PIO.

„Uputićemo dopis Ministarstvu rada i socijalnog staranja sa zahtjevom da se za oko 40 radnika, koji se stekli to pravo, omogući odlazak u penziju kao i ostalim iz drugih firmi. Zaposleni u Javorku imaju na to pravo jer je firma do 2004. bila u državnom vlasništvu i tek tada je prodata privatniku“, rekao je Đuričić.

On je ukazao da problem predstavlja i što desetak radnika, koji su ostali bez posla zbog stečaja 1992 i 2004, nije ostvarilo pravo na isplatu otpremnina od po 1,9 hiljada eura otpremnine.

On je dodao da su im dokumenta ostala u Fondu rada, ali nijesu dobili dopis da su odbijeni, na osnovu koga bi imali pravo žalbe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније