Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 06. 2015. 15:42 >> 00:34
3

RAJKOVIĆ OCIJENIO

Crna Gora ima sposobne sezonce

Crna Gora posjeduje radnu snagu koja može da radi na sezonskim poslovima, ocijenio je direktor Centra za stručno obrazovanje (CSO), Duško Rajković.

 

„Mora se sve planirati, pa i potrebe za sezonskom radnom snagom. Ukoliko se ta potreba iskaže na vrijeme i to uz jasne uslove rada, visinu zarade, dužinu radnog angažovanja, onda će se radna snaga i obezbijediti“, rekao je Rajković agenciji Mina-biznis.

On je saopštio da je preko 90 odsto potreba radne snage za sezonske poslove prvog ili drugog nivoa kvalifikacija, odnosno da su to jednostavni poslovi koji ne zahtijevaju posebna znanja.

“Treba još naglasiti da jedan broj učenika srednjih stručnih škola, posebno u oblasti turizma ugostiteljstva i usluga, obavlja praksu ili radi upravo kod turističkih poslenika, što i potvrđuje činjnicu da se na seznoskim poslovima može i treba zapošljavati domaća radna snaga”, objasnio je Rajković.

Prema njegovim riječima, fakultetska diploma je samo jedan od uslova za posao.

„Mladi, a mogu slobodno reći i njihovi roditelji, svoje želje i ambicije pokušavaju da zadovolje tom diplomom, ne pitajući se šta poslije toga. Greške u odabiru profesije se prave nakon završetka osnovne škole, kada svi žele da biraju škole koje obrazuju kadar za administrativne poslove i rad u državnim institucijama“, kazao je Rajković.

Ministarstvo prosvjete, CSO i stručne škole, kako je podsjetio, ulažu napor da promovišu deficitarna zanimanja ili ona koja nude radno mjesto nakon završetka obrazovanja.

„Suočeni sa ovim problemom za deficitarna zanimanja su opredijeljena sredstva za stipendiranje učenika na tim smjerovima, urađeni su i programi obrazovanja za prekvalifikaciju nezaposlenih, obavljeno je licenciranje organizatora obrazovanja odraslih koji ispunjavaju uslove za realizaciju tih programa. Očigledno je da postoji napredak“, smatra Rajković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније