Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Radio Jadran/Mina Biznis ]

07. 07. 2015. 15:26 >> 15:23

RADNICIMA BRODOGRADILIŠTA

Opština će pomoći s 10 hiljada eura

Opština Herceg Novi izdvojiće jednokratnu pomoć od deset hiljada eura radnicima Brodogradilišta, odlučeno je na sjednici lokalnog parlamenta.

Hercegnovski parlament prihvatio je, nakon skoro trosatne rasprave, zaključke u vezi sa situacijom u Jadranskom brodogradilištu Bijela u stečaju i o rješavanju statusa radnika.

Parlament je prihvatio predlogu potpredsjednika Opštine, Tamare Vujović, da lokalna samouprava iz svojih sredstva izdvoji jednokratnu pomoć od deset hiljada eura radnicima Brodogradilišta, koju će oni raspodijeliti po prioritetima, prenosi Radio Jadran.

Prihvaćena je i dopuna da se Opština pobrine za prevoz radnika do rješavanja njihovog statusa.

Klub odbornika Demokatske partije socijalista (DPS) Herceg Novi predložio je četiri zaključka, skoro istovjetna sa zahtjevima pregovaračkog tima radnika Brodogradilišta, koje je Skupština Opštine usvojila. Oni su predložili da Vlada kao većinski vlasnik preuzme obavezu da, prije realizacije stečaja, obavi povezivanje radnog staža po obračunatim vrijednostima, a da nakon realizacije stečajnog postupka iz stečajne mase podmiri novonastale, neplanirane troškove u budžetu države.

Odbornici DPS-a su predložili da Vlada, prije realizacije stečaja, isplati zaostale zarade i ostale naknade zaposlenima u Brodogradilištu po obračunatim vrijednostima, uz preporuku da se najmanje jedna zaostala plata isplati hitno. Predviđeno je da se, nakon realizacije stečajnog postupka, iz stečajne mase podmire troškovi državnog budžeta.

Oni su predložili i da Vlada, u okviru budžetskih rezervi, obezbjedi sredstva za isplatu otpremnina po važećem kolektivnom ugovoru radnicima Brodogradilišta ili da se u okviru povjeriličkih potraživanja iz stečajne mase obezbijedi novac za otpremnine po važećem kolektivnom ugovoru. Te otpremnine bi iznosile 24 prosječne zarade i 500 eura po godini radnog staža.

Odbornici DPS-a su predložili da Vlada u najkraćem roku obezbjedi brže sprovođenje i okončanje stečajnog postupka u Brodogradilištu i sprovede plan prestrukturiranja u skladu sa potrebama, kroz uvođenje programa remonta i proizvodnje jahti i mega-jahti, kruzinga i turističko-trgovinske djelatnosti.

Lokalni parlament je prihvatio i predlog nezavisnog odbornika, Obrada Gojkovića, da Vlada garantuje zaposlenima da će zadržati status koji su imali na dan uvođenja stečaja i da onima koji žele da napuste Brodogradilište isplate otpremninu po kolektivnom ugovoru.

Usvojeni su i zaključci Kluba odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) da Vlada i stečajni upravnik obezbjede da svi preostali radnici budu stalno angažovani i da izvršna vlast izmiri obaveze prema zaposlenima po kolektivnom ugovoru, a da sredstva namiri iz stečajne mase.

Prihvaćen je i predlog da se ispita odgovornost rukovodstva Brodogradilišta u posljednjih 20 godina.

Parlament je usvojio i predlog odbornika Novske liste, Miloša Konjevića, da Državna revizorska komisija ispita poslovanje Brodogradilišta u posljednjih pet godina i objavi rezultate.

Parlament je od 11 usvojenih zaključaka, deset prihvatio jednoglasno. Usvajanju zaključaka prethodila je rasprava o krivcima za uvođenje stečaja u Brodogradilište.

Poziv odbornika opozicionih partija da se radnici Brodogradilišta i drugih sindikata u Herceg Novom udruže „u protestima protiv loših privatizacija i prevara DPS-a“, iz vladajuće koalicije je protumačen kao miniranje sezone.

Oni smatraju da protesti nijesu potrebni Herceg Novom, koji je već mnogo izgubio zbog problema sa vodom i nezavršenim kolektorom.

Odbornici SNP-a su kazali da je uvođenjem dva stečaja na pragu sezone Vlada pokazala koliko joj je stalo do turizma u Herceg Novom, kao i da je sezona propala i prije nego što je počela.

Predstavnici pregovarčkog tima i radnika Brodogradilišta, Mladen Krivokapić i Gligo Tomanović, saopštili su da neće dozvoliti da se politika uplete u priču o njihovom statusu, jer su radnici gladni i na ulici.

„Hoćemo da radimo. Ni jedan minus Brodogradilišta nijesu napravili radnci, nama su se odbijali porez i doprinosi na plate. Gdje su otišla ta sredstva? Tri puta nam se se smanjivala plata. Nijesmo se nikada pobunili, niti stali jedan sat“, rekao je Krivokapić i tražio jednokratnu pomoć i prevoz.

On je poručio da će radnici nastaviti protest do ispunjenja svih zahtjeva, koji podrazumjevaju pismene grancije Vlade. Krivokapić je kazao da će javno saopštiti ukoliko neko bude vršio pritiske na radnike, ali i da je svjestan da oni ne mogu da postavljaju ultimatume.

„Mi smo jedna država i ne možemo protiv države, ali brodovi u Brodogradilištu se ne mogu završiti bez radnika. I dalje smo odgovorni i savjesni prema imovini preduzeća. Iako nam je stečajni upravnik kazao da više nemamo radnu obavezu, spasili smo jednu baržu da ne potone i da se ne dogodi ekološki incident“, naveo je Krivokapić.

Nakon Skupštine Opštine, radnicima se na kapiji Brodogradilišta obratio lider Radničke partije i predsjednik skupštinskog Odbora za praćenje privatizacije, Janko Vučinić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније