Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 07. 2015. 08:55 >> 09:06

OVE GODINE

Na radnom mjestu poginulo 5 osoba

Pet osoba poginulo je na radnom mjestu ove godine, a prošle godine ih je bilo šest. Pad sa visine, udar trupca ili struje najčešći su uzroci smrti. Radnici najčešće stradaju radeći na građevini ili elektro-distributivnoj mreži. Zbog rizika koje nose određene profesije, poslodavci su dužni da zaposlenima obezbijede uslove na poslu.

Iz Udruženja zaštite na radu Crne Gore smatraju da se nesreće najčešće dešavaju baš zato što se ne sprovode propisane mjere zaštite na radu, ali se pribojavaju i da izostaju mjere inspekcijskog nadzora, piše Pobjeda.

"Najveći broj nesreća na radu dešava se zbog nedovoljnog stručnog znanja zaposlenih, obrazovanja, vaspitanja i kulture rada za obavljanje posla na siguran način. Osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad obavlja se većinom formalno, a ne suštinski, sa nedovoljnim fondom časova za praktična znanja. Po pravilu, a što je nedopustivo, osposobljavanju zaposlenih ne pristustvuju poslodavci, a većinom ni neposredni rukovodioci zaposlenih što umnogome umanjuje 'autoritet' onoga ko obučava radnike', rekao je Zdenko Janković iz Udruženja. 

Stav mnogih poslodavaca da su šljem i prsluk ključni faktor zaštite i zdravlja na radu, prema riječima našeg sagovornika, svojstven je onim poslodavcima koji nemaju dovoljno znanaja. 

"To su obično 'bleferi' koji šljemovima i prslukom stvaraju šarenilo koje u suštini predstavlja pogrešan utisak da se sprovode propisane mjere zaštite", rekao je Janković. 

Da mnogi poslodavci izbjegavaju da poštuju „slovo zakona“ kada je riječ o pružanju bezbjednosti radnicima na poslu pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove. Inspektori rada za oblast zaštite i zdravlja na radu ove godine obavili su 1.405 nadzora i utvrdili 1.541 nepravilnost. 

"Najčešće nepravilnosti odnose se na neposjedovanje stručnih nalaza o pregledu i ispitivanju sredstava za rad, zatim na osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad, zdravstvene preglede zaposlenih raspoređenih na radnim mjestima sa posebnim uslovima rada, odnosno povećanim rizikom i neposjedovanje akta o procjeni rizika", kažu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Zbog nepravilnosti na planu zaštite na radu inspekcija je napisala kazne poslodavcima u ukupnom iznosu od 138.420 eura. Inspektori su tokom kontrola zapazaili i da je za samo četvrtinu zaposlenih obavljena procjena rizika na radnom mjestu. 

Iz udruženja radnika Crne Gore upozoravaju da ni radnici koji rade u kancelarijama nemaju obezbijeđen radni komfor propisan Zakonom, podzakonskim aktima i aktom poslodavca. Zdenko Janković navodi da je, između ostalog, potrebno da radna prostorija bude dovoljno osvijetljena. 

"Potrebno je da se obezbijedi i dobra fiziološki podesiva radna stolica. Računari treba da budu postavljeni pravilno kako ne bi uticali na pogoršanje vida i pravilno držanje tijela zaposlenog. Potrebno je i da boja zidova u kancelarijama ne izazivaju agresivnost, depresiju, anksioznost i slično", kaže Janković i dodaje da samo klimatizovan prostor ne predstavlja dovoljan komfor radne sredine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније