Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ Aida Rastoder TVCG ]

07. 07. 2020. 20:18 >> 20:29
5

PODIZVOĐAČ RADOVA

U Dinoši sve urađeno po propisima

Jučerašnji snimci miniranja brda u Dinoši, izazvali su različite komentare. Dok iz Opštine Tuzi poručuju da su svjesni da put treba da se radi, ali da treba čuvati prirodnu sredinu i Cijevnu, iz kompanije koja je podizvođač radova kažu za TVCG da je sve urađeno u skladu s propisima, kao i da je bilo očekivano da dio materijala može završiti u rijeci.

Porodica Ljuljanović decenijama živi uz rijeku Cijevnu. Husein objašnjava da je mještanima rijeka važna za navodnjavanje, ali da im je bitno i da se proširi put koji prolazi kroz kanjon Cijevne. Kaže da 90 odsto mještana podržava radove, pa mu nije jasna reakcija pojedinaca na jučerašnje miniranje brda.

"Moja kuća je ovdje, bili smo svi obaviješteni za to, čak su dolazili u kuće i vidjeli stanje prije i poslije miniranja. Nekome odgovara da se ne otvara ovaj put, a svaki dan vidimo da ima zastoja, neko neće da pusti imanje, pa neko neće ovo, ono... A opet, poslije toga kažu pa bilo je određeno da se otvori u maju mjesecu, a sad se kasni, " kaže Ljuljanović. 

U lokalnoj upravi razumiju da put mora da se radi, ali kažu da treba biti oprezan, kako bi se zaštitila Cijevna.

"Mi smo apelovali i opet apelujemo da se ima u vidu da je rijeka Cijevna bogatstvo svih nas, ne samo nas koji živimo tu. I da jednostavno očisti što je urađeno juče i da se ne ponovi. Mi smo svjesni da treba da se odradi put, ali od izvođača radova tražimo da se stavi mnogo manje eksploziva, a ne da se gleda da se odradi posao odjednom. To je neizvodljivo, " kaže Fadilj Kajošaj predsjednik SO Tuzi.

S druge strane, podizvođač tvrdi da je sve urađeno po propisima i onako kako je planirano. Zbog konfiguracije terena, kažu, neminovno je da tokom miniranja dio materijala završi u rijeci.

"Pilikom punjenja bušotina na minskom polju sve smo primijenili i čak ispod toga minimuma da bi bilo sve sigurno, ali sama vertikala terena je takva kakva jeste, moralo je da se desi obrušavanje i zamućenje rijeke Cijevne. Mi smo sa vazdušnom sirenom obavijestili i išli do svake kuće. Nema ništa negativno sa strane izvođača radova", kaže Rajko Nedović, podizvođač. 

Rekonstrukcija 17 kilometara puta pored Cijevne, počela je prošle godine. To je dio regionalne saobraćajnice, čijom izgradnjom će se skratiti put od Podgorice do Gusinja za 120 kilometara.

Osim povezanosti između juga i sjevera, ovaj put će, kako je ranije saopšteno iz Vlade, uticati na valorizaciju kanjona rijeke Cijevne i učiniti ga dostupnijim turistima.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније