Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

ТВЦГ

19. 05. 2023. 16:53 >> 17:27

OBALE MORAČE NEDOSTUPNE

Najveća kolonija lasta u iskopu zgrade na Zabjelu

U iskopini za temelje jedne zgrade na Zabjelu svoj dom pronašlo je oko 500 lasta. Ornitolog Darko Saveljić kaže da je riječ o vrsti bregunica i da je to trenutno najveća kolonija u našoj zemlji. Ova lasta, kao i sve ostale, zaštićene su zakonom, a uznemiravanje tokom gniježđenja je zabranjeno.

Saveljić kaže da su o svemu obavijestili Ekološku inspekciju kako bi razgovarala s investitorima i zaštitila ptice.

"Do sada je najznačajnija kolonija bila na ušću Morače u Skadarsko jezero i vjerovatno zato što je Morača poplavila svoju obalu laste su bile prinuđene da pronađu bolje gnjezdilište. Ima oko 500 parova ali to nije konačan broj. Pored svake rupe koja je otprilike 70-tak santimetara nalaze se po dvije laste tačno znaju čija je rupa. Ovo se zove kolonije i pametnos u između dva čvrsta konglometara našle liniju pijeska koju one mogu da izbuše", kazao je Saveljić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније