Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.Mинић

13. 06. 2023. 18:35 >> 19:00
1

U JP ČISTOĆA

Čarapić: Čađenović nezakonito tražio isplatu otpremnine

Dosadašnji izvršni direktor Gradskog preduzeća Čistoća Andrija Čađenović odbio je raspoređivanje na novo radno mjesto, i tražio od Odbora direktora isplatu otpremnine u iznosu od 24 mjesečne zarade. Čađenović se u dopisu koji je uputio Odboru direktora poziva na Aneks II Ugovora o radu koji je potpisan 30. jula 2021. godine, a u kojem se navodi da izvršni direktor nakon isteka ugovora ili razrješenja ima pravo da bude raspoređen na drugo radno mjesto, ili na isplatu otpremnine u iznosu od 24 mjesečne neto zarade.

Funkconer Poketa Evropa sad Vasilije Čarapić ocjenio je da je čin Čađenovića, koji je u aneks ugovora dodao isplatu optremnine i u slučaju da mu istekne mandat, i u slučaju da bude razriješen - nezakonit.

"Ovakvo ugovaranje otpremnine nije u skladu sa Zakonom o radu, po kom se ne predviđa optremnina u slučaju prestanka radnog odnosa zbog isteka vremena na koji je zaključen, odnosno zbog isteka mandata. Takođe, otpremnina se na ovakav način ne može utvrditi aneksom ugovora o radu, već isključivo sporazumom o raskidu, pa postoji pravni osnov da se poništava ovaj aneks ugovora", kazao je Čarapić u izjavi za Portal RTCG.

Poručio je da će nova vlast ispitati zakonitost ovog, ali i svih ostalih ugovora o radu direktorima, koji na sličan način predviđaju nesrazmjerno veliko finansijsko obezbjeđenje po isteku mandata.

"Radi o jako štetnoj praksi kojoj želimo da stanemo na put", saopštio je Čarapić.

Sa druge strane, Andrija Čađenović u izjavi za Portal RTCG ocijenio je da su pomenuti navodi maliciozni te da su političke pozadine.

"Traženje otpremnine uredno je ugovoreno i zakonito. Ukoliko novo rukovodstvo ne postupi po tome, upravo oni čine nezakonitost jer svjesno ne ispunjavaju uspostavljenu obavezu. Upoznavanja radi, otpremina je zakoniti pravni posao, uobičajen i dozvoljen u pravnom prometu", kazao je Čađenović.

Čađenović je na čelo Javnog preduzeća Čistoća stupio 19.juna 2019. godine.

Pomenuti aneks ugovora o radu odobrio je Odbor direktora ovog preduzeća, na čijem je čelu bila Stanislava Martinović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније