Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ Portal RTCG ]

03. 08. 2023. 18:07 >> 21:03

PARLAMENT PODGORICE

Odbornici o izmjeni odluke o osnivanju RTV Podgorica

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović konstatovala je da je zbog podnošenja ostavki mandat prestao odbornicima Časlavu Vešoviću (DPS) i Denisu Hotu (Evropa sad). Vešovića će zamijeniti Igor Radusinović, a Hota Ranka Otašević. Odbornici su nakon višesatne rasprave završili diskusiju o predloženim izmjenama odluke o osnivanju gradskog emitera RTV Podgorica.

Odbornicima gradskog parlamenta predati su na današnjoj sjednici materijali o kojima se moralo diskutovati po hitnom postupku.

To su predlog odluke o auto-taksi prevozu, predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta JU Narodna biblioteka Radosav Ljumović, prijedlog odluke o stvaljanju van snage Odluke o izmjenama i dopunama DUP “Zabjelo Ljubović”, odluka o besplatnom prevozu u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju za učenike osnovnih i srednjih škola i predlog odluke o organizaciji Novogodišnjih praznika 2023 – 2024.

Donosimo ključne akcente rasprave:

Odbornik i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković rekao je da su promjene u Gradskoj televiziji više nego nužne. 

"Na Gradskoj televiziji više se pojavljivao Aljbin Kurti nego odbornici u aktuelnoj većini u Podgorici", kazao je Dajković. 

Odborniku DPS-a Ivanu Vukoviću je oduzeta riječ zato što je postupanje vladajuće većine uporedio sa zakonima koji su donošeni u nacističkoj Njemačkoj tridesetih godina prošlog vijeka. 

Predsjedavajuća Jelena Borovinić Bojović upozorila ga je da zloupotrebljava govornicu i da iznosi skandalozne uvrede. 

Nemanja Baošić, odbornik koalicije "Za budućnost Podgorice", kazao je da je predsjednik savjeta Gradske televizije, Živko Andrijašević predsjednik Komisije za identitetska pitanja, iako prema propisima članovi parija ne mogu biti članovi savjeta javnih emitera. 

Odbornik NSD Mitar Šušić kazao je da su se kao predlagači izmjena i dopuna Odluke o osnivanju Gradske RTV vodili javnim interesom da dobiju lokalnog javnog emitera koji će biti u situaciji da svoju društvenu djelatnost obavlja na jedan nezavistan i nepristrasan način.

”Najbolja garancija je nezavisno upravljačko tijelo. Čuli smo prethodnih dana brojne kritike da mi na taj način želimo da politički preuzmemo Gradsku RTV. Ovaj predlog odluke u potpunosti je usaglašen sa Zakonom o elektronskim medijima, zakonom o lokalnoj samopravi. Preuzeli smo najbolja rješenja iz tih zakona. Suština ove odluke je proširivanje djelatnosti društva kroz definicije uskih djelatnosti. Značajno proširivanje nadležnosti Savjeta. Očekujem da svi podržimo ovu odluku, jer nije usmjerena ni protiv čega, već za unapređenje kvaliteta “, ističe Šušić.

Značajno su, kaže, redefinisali sastav savjeta Gradske RTV po novoj odluci.

”Imamo još jednu izmjenu odluke, zabranjuje se da neko ko je funkcioner u partiji može nakon podnošenja ostavke da bude izabran u Savjetu RTV Podgorica tri godina nakon prestanka funkcije. I kroz rad radnih tijela, odluka je plod širokih konsultacija i usmjerena je samo na kvalitet lokalnog javnog emitera. Bio sam protiv toga da nevladin sektor od pet članova u Savjetu dobije dva, jer NVO sektor je nešto čiji legitimitet ne možemo ispitati. Dovoljno je da imaju jednog. Prirodno je da želite potencirati taj sektor, a da poslodvce i sindikalce stavite na jednog, a NVO na dva člana. Ne mogu da podržim rješenje gdje će se 20.000 poslodavca u Crnoj Gori i 200.000 radnika staviti da predlažu jednog člana i da se rotiraju, a da NVO, koja može biti vezana i za nešto što nije javni interes, ima dva. Smatram da je CANU, kakva god da je referentnija od bilo koje NVO u Crnoj Gori”, navodi Šušić.

Odbornik DPS Andrija Klikovac kazao je da je vrlo važno da znamo kako se do izmjene odluke o osnivanju RTV Podgorica došlo.

”Prvo je predloženo razrešenje članova Savjeta RTV Podgorica koji imaju mandat, radilo se o klasičnom politikčom razrješenju. iako se niejsu setkli . Nakon rpitsika iz međunarodne zajednice, poruka iz evropske delegacije dolazimo do jednog famoznog sastanka gradonačelnice Injac sa predstavnicima medijske zajednice sa predstavnicima klubova bez opozicionih partija, gdje se razmatralo koji je to pravno valjan način za razrešenje Gradske RTV. Ja izrazito sumnjam da su ovu odluku pisali odbornici, mislim da je oni nijesu pisali“, navodi Klikovac.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović kazala je da je DPS u Budvi 2020.godine poslije preuzimanja vlasti prvom odlukom smijenio savjet RTV Budva, prenosi "Gradski.me". 

”Šta su oni uradili, formirali su grupu povjerenika i 27. vagusta izabrao savjet RTV Budva. Formiran je čisto poliički savjet i istog tog dana je izabran izvršni direkto RTV Budva. Ja sad ne znam koliko je gospodin Klikovac u politici, ali znam da je gospodin Zeković tih dana bio u Budvi i štitio prava građana. Mi smo svi dobili batine i vi ste ćutali na to “, kaže Popović.

Vasilije Čarapić iz PES je kazao da uvođenjem Ombudsmana pokušavaju da unaprijede Gradsku RTV.

”Naše prethodnike to boli jer želimo da prekinemo njihovu praksu. Nemamo uvid o finansijski izvještaj ovog medija, a Glavni grad uplaćuje 1.700.000 eura za funkcionisanje. Finansijska i uređivačka nezavisnost je ono za šta se mi borimo u ovom slučaju. Gradska RTV nije nikad kritikovala DPS već samo državnu vlast. Cilj je da Gradska RTV neće biti ničije partijsko glasilo “, kaže Čarapić.

Klikovac je ranije tokom sjednice ocijenio da polugodišnji izvještaj o izdacima i primica potvrđuje da je budžet bio ostvarljiv i realan, što je dovelo do toga da imaju naplaćene prihode.

”Dio sredstava je prenijet iz prethodne godine i to 20 miliona eura. Bitno je istaći koliko je odnos sopstvenih prihoda u odnosu na ustupljene. Brine realizcije kapitalnog budžeta. Recimo 2022. godine, koja je bila post kovid krize, realizovano je za šest mjeseci 26,7 miliona eura investicija iz kase Grada. Možemo govoriti šta je kapitalni projekat, šta nije. U odnosu na 2023. godine imamo 15 miliona manje realizovanih projekata. Da li će se ostvariti budžet ove godine ili neće zavisiće od rada uprave, ali nijesam optimista, posebno kada je u pitanju kapitalni budžet. Ako imamo 11,18 miliona realizacije kapitalnog budžeta, mislim da u narednih šest mjeseci, s obzirom na sporost funkcionisanja Grada, mislim da će u krajnjem stopa realizacije biti najniža u zadnjih pet godina. Građani nećedobiti projekte koji su predviđeni u ovoj godini. Sve tekuće i rkeditne obaveze su izmirene, što znači da su finansije stabilne, da smo vodili računa kako su se trošile pare, iako ste govorili da je kolaps finansija. Vidimo da planirate i rebalans poslije septembra “, rekao je Klikovac.

Stepen realiacije kapitalnog projekta zavisi od toga što su prioriteti. Sa nekim projektima planiranim se slažemo, sa nekim ne. Naš pristup je recimo da se gradi velika podzemna garaža u centru, rekao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnika.

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, kaže da će prihod od poreza na nepokretnost biti veći, jer su rješenja gotova.

”Novitet je da će porez biti 30 odsto skuplji nego prošle godine, ne voljom Skupštine Grada. Tako će prihodi Glavnog grada biti veći. Građani mogu očekivati značajno uvećanje rješenja poreza na nepokretnost. Stepen realiacije kapitalnog projekta zavisi od toga što su prioriteti. Sa nekim projektima planiranim se slažemo, sa nekim ne. Naš pristup je recimo da se gradi velika podzemna garaža u centru. Raspisan je bio tender prije nego što je došla nova vlast, pa ćemo baciti 50.000 eura jer hoćemo cjelovito, a ne polovično rješenje “, ističe Rakčević.

Kako kaže, nijesu mogli započeti taj procese.

Balša Špadijer, v.d. sekretara za finansijske poslove i budžetsku kontrolu, kaže što se tiče ostvarenih sredstava bitno je da naglasimo da je 2020. godine prodata nepokretnost od 13, 5 miliona eura, što je dovelo do nenadanog prihoda i povećao raspoloživa sredstva.

”U oktobru 2022. godine uvećan je porez na dohodak fizičkih lica i uticalo se na povećanje prihoda budžeta. Poljoprivrednicima je predviđeno 100.000 eura. Do sada smo realizovali 62 odsto. Sve obaveze su isplaćene u skladu sa dinamikom “, kaže Špadijer.

Predsjednica Skupštine Jelena Borovinić Bojović konstatovala je da je zbog podnošenja ostavki mandat prestao odbornicima Časlavu Vešoviću (DPS) i Denisu Hotu (PES). Odbornika Vešovića će zamijeniti Igor Radusinović, a odbornika Hota Ranka Otašević.

Prigovor na tačke dnevnog reda, a prije svega na tačku pet dnevnog reda imao je odbornik DPS-a Andrija Klikovac navodeći da je to neozbiljan odnos prema ljudima i da građani neće moći da postave kućice tokom održavanja Novogodišnjih praznika 2023/24.

Borovinić Bojović je istakla da su odbornici dobili dodatne materijale o kojima se mora diskutovati po hitnom postupku.

"To su prijedlog odluke o auto-taksi prevozu, prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta JU Narodna biblioteka Radosav Ljumović, prijedlog odluke o stvaljanju van snage Odluke o izmjenama i dopunama DUP “Zabjelo Ljubović”, odluka o besplatnom prevozu u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju za učenike osnovnih i srednjih škola i prijedlog odluke o organizaciji Novogodišnjih praznika 2023 – 2024", kazala je.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac zapitao je zašto nije dostavljeno mišljenje gradonačelnice Olivere Injac kada su u pitanju prijedlozi po hitnom postupku, nakon čega mu je vršilac dužnosti sekretara, Miloš Giljen kazao da tek kada se uvrsti u dnevni red prijedlog, dobija se mišljenje gradonačelnice.

Odbornici su započeli raspravu o Prijedlog programa rada Skupštine Glavnog grada – Podgorice za ovu godinu. Sekretar Giljen je kazao da se Programom definiše aktivnost Skupštine i njeni osnovni sadržaji, te da su ovim prijedlogom obuhvaćene i određene teme koje prošle godine nijesu razmatrane.

Mihailo Anđušić (DPS) ocijenio je da u ovoj fazi postoji razlika u ažurnosti i da nije dobra praksa zakazivati sjednice ad hoc dan ranije.

Odbornik Mitar Vuković rekao je da osjeća nelagodnost zbog ulaza u Glavni grad.

“Nema nijednog građanina Podgorice koji je ravnodušan kad ulazi u glavni grad, bilo da je sa autoputa ili iz Danilovgrada i Tuzi”, kaže Vuković, dodajući da nije kritičar odbornicima iz DPS-a već da govori o zaostavštinama njihove vlasti.

Na navode Mitra Vukovića odgovorio je bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković objašnjavajući da implementacija projekata ne zavisi uvijek od Glavnog grada, već i od onih koji su na terenu.

Zamjenik gradonačelnice Olivere Injac, Danilo Šaranović je naveo da je rok za izvođenje radova na saobraćajnici u Gornjoj Gorici odavno istekao. On se zahvalio bivšem gradonačelniku Ivanu Vukoviću na transparentnosti, dodajući da će se potruditi da svi radovi budu obavljeni u što kraćem roku.

Ivan Vuković je istakao da je rješenje tog pitanja važno da svi budu na istoj strani, bez podjela.

Mihailo Anđušić usaglasio se sa Mitrom Vukovićem i dodao da i građani opština Zete i Podgorice žele da znaju kada će radovi biti završeni.

“Rezultati vašeg rada su takvi da se u Zeti ne može proći od smeća, nijeste zakrpili rupe..”, obratio se Anđušić Vukoviću.

Vladislav Dajković je reagovao rekavši da je licemjerno što Anđušić prigovarati kao rođeni Zećanin, imajući u vidu to što su je on i njegova partija “izmasakrirali” prije nego što se ona i rodila.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније