Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 02. 2016. 19:10 >> 19:01
8

BRIDLAV SA CG ZVANIČICIMA

Imamo što da ponudimo jedni drugima

Radili smo ozbiljno tokom svih proteklih godina na reformama koje nas vode ostvarenju ciljeva - članstvu u NATO i EU, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović u razgovoru sa glavnokomandijućim Združenih snaga NATO-a u Evropi i Evropske komande američkih snaga, generalom Filipom Bridlavom. Sa američkim generalom razgovarali su i predsjednici države i Skupštine, Filip Vujanović i Ranko Krivokapić. Bridlav je naglasio da Crna Gora ima šta da ponudi NATO,a ali i da NATO ima šta da ponudi Crnoj Gori.

Đukanović je, kako je saopšteno nakon sastanka, istakao značaj dosadašnje saradnje sa komandom NATO, i važnost ekspertske pomoći koja je pružena u procesu reforme sistema odbrane.

"On je istakao da je poziv za članstvo u NATO kapitalno važan za Crnu Goru, kao i da je naša zemlja odlučna da postane punopravna članica Alijanse. Crna Gora je i na sigurnom putu ka EU, jer mi želimo da pripadamo klubu država koje baštine taj sistem vrijednosti. Radili smo ozbiljno tokom svih proteklih godina na reformama koje nas vode ostvarenju tih ciljeva", rekao je on.

Crnogorski premijer je naglasio značaj poziva Crnoj Gori i za stabilnost regiona, uz konstataciju da nema stabilnosti Evrope ako Balkan ne živi u skladu sa evropskim normama i standardima.

Izražavajući zadovoljstvo zbog posjete, general Bridlav je rekao da Crna Gora ima šta da ponudi NATO, i da NATO ima šta da ponudi Crnoj Gori.

Mi ćemo djelovati kao dio vašeg tima u cijelom procesu pristupanja, rekao je Bridlav.

"Posebno podržavamo napore Crne Gore i doprinos međunarodnim misijama, kao što je misija u Avganistanu. To je odlična poruka za druge zemlje da Crna Gora već u ovoj fazi daje podršku zajedničkim naporima u traženju odgovora na savremene izazove, prava poruka za budućnost", naglasio je general Bridlav.

Na sastanku je istaknuto da će Crna Gora preduzeti sve potrebne korake i nastaviti sprovođenje reformi kako bi proces pristupanja članstvu tekao na osnovu plana i kako bi vrlo brzo bio potpisan protokol o pristupanju.

Vujanović: Posjeta Bridlava ohrabrenje ubrzanju pristupnih pregovora i punog članstva CG u NATO-u

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović razgovarao je danas sa vrhovnim komandantom NATO-a snaga za Evropu, Filipom Bridlavom, navodeći da posjetu "doživljavamo kao snažno ohrabrenje ubrzanju pristupnih pregovora i punog članstva Crne Gore u NATO-u." 

Vujanović je saopštio "puno poštovanje dosadašnje saradnje sa komandom NATO-a i njihove ekspertske pomoći u dostizanju vojnih standarda NATO-a".

"General Bridlav je iskazao uvjerenje da je poziv za članstvo u NATO-u najbolji dokaz kvaliteta dostignutih standarda i reformi koje je Crna Gora sprovela, te da on očekuje dinamičan proces pristupanja Crne Gore NATO-u. On je saopštio visoku ocjenu vrijednosti Vojske Crne Gore, uvjeren da ona može biti kvalitetan partner i uspješno nastaviti saradnju u okviru NATO saveza", saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

"Potreban konstantan rad na ispunjavanju uslova" 

Bridlav se sastao i s predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, a Crnu Goru su ocijenili kao državu koja, između ostalog, svojim dobrim međunarodnim odnosima, posebno u dobrosusjedskim odnosima, daje značajan doprinos regionalnoj stabilnosti, dok NATO Crnoj Gori doprinosi u različitim sferama, a najviše u unaprijeđivanju bezbjednosti i stabilnosti.

Sagovornici su se usaglasili da je za napredniji proces pristupanja Crne Gore Sjeverno-atlantskom sporazumnom savezu potreban konstantan rad na ispunjivanju uslova za učlanjenje, kao i jačanje komunikacije između dražava članica NATO alijanse i Crne Gore.

"Bridlav se zahvalio na prijemu i izrazio zadovoljsto što je Crna Gora dobijanjem pozivnice za pristup NATO savezu napravila iskorak koji je od velikog značaja kako za NATO, tako i za Crnu Goru. Stoga je uputio riječi podrške predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću na integracionom putu Crne Gore i ocijenio pozitivnim do sada sprovedene reforme", saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta. 
    
Krivokapić je poručio da je crnogorski Parlament otvoren i spreman za intenziviranje dijaloga koji vodi ka boljem razumijevanju i saradnji.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније