Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 03. 2016. 11:17 >> 11:03
11

BOŠNJAK PITA

Ko manipuliše štićenicima?

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak, pozvala je tužioca da naloži istragu i provjeri ko manipuliše štićenicima u Komanskom mostu, dovodeći ih u kontekst političke borbe i dajući im pravo glasa koje im, kako je rekla, zbog zdravstvenog stanja u kom se nalaze, ne pripada.

 

Navodeći kako vlast i režimski mediji uporno plasiraju zamjenu teza, Bošnjak navodi da "štićenicima niko ne osporava pravo na identifikacioni dokument". Ona, međutim, osporava "nečiju namjeru da manipuliše sa ovom nezaštićenom i prije svega ranjivom grupom".

Bošnjak je rekla da su provjerom u birački spisak koji im je, na njihov zahtjev dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, utvrdili da se "oko 60 štićenika ove institucije nalazi u njemu, a određenom broju štićenika navodi se Komanski most kao adresa prebivališta".

"Neko mora da odgovara za pokušaj političke zloupotrebe ove grupe, koja je lišena poslovne sposobnosti i samim tim nema biračko pravo. Ukoliko postoji volja sve je lako utvrditi i to kad su se našli na spisku i po čijem nalogu, i  da li su u nekom od izbornih ciklusa oni ili neko umjesto njih iskoristili pravo glasa koje im ne pripada. Raduje me da se Ombudsman pozabavio ovim slučajem, a i policija koja ovih dana boravi u ovoj instituciji, ali me čudi što se ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević pravda da nema nikakve veze sa biračkim spiskovima, a da je niko nije optužio za bilo šta u vezi sa ovim slučajem", istakla je Bošnjak. 

Ona je kazala da je lijepo što je ministarka Kovačević sve spiskove proslijedila tužilaštvu i generalnog Direktoratu EU za proširenje, Dirku Langeu.

"Nadam se da će isto tako biti agilna i insistirati i na odgovornosti onih koji su dozvolili da se ova lica nađu tamo gdje im nije mjesto. Simptomatično je i to da je direktor Zavoda Komanski most znao za ovu zloupotrebu, što je i potvrdio u svojoj izjavi, ali nekako nijesmo stekli utisak da mu je toliko zasmetalo, jer da jeste bio bi istrajan u namjeri da se štićenici uklone sa biračkog spiska i nečije nepostupanje po njegovom zahtjevu učinio javnim", rekla je Bošnjak, navodeči da je čudi ćutanje nevladinog sektora, koji se bavi zaštitom ljudkih prava.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније