Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 03. 2016. 18:37 >> 19:42
40

REAKCIJA MUP-A

"Pokušaj najprimitivnije podvale DF-a"

Danas smo imali priliku da, na konferenciji Demokratskog fronta, vidimo pokušaj najprimitivnije podvale radi kompromitacije novog sistema za glasanje, saopštio je sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović. On je, takođe, kazao da je rješenje novog sistema glasanja predložio upravo DF, odnosno poslanik Milutin Đukanović. Uređaj za elektronsku identifikaciju nije namijenjen za forenziku falsifikata ličnih dokumenata, to je uređaj koji služi samo za identifikaciju birača. Falsifikovanje ličnih dokumenata, kazao je Pejanović, predstavlja krivično djelo iz člana 412 Krivičnog zakonika.

Funkcioner DF-a Milutin Đukanović kazao je da je juče u Tivtu, običnom plastičnom karticom na kojoj su bili kopirani podaci sa lične karte, testirao uređaj za elektronsku identifikaciju birača, i da on nije registrovao da se radi o falsifikatu. „Kroz taj uređaj može da prođe i grubi falsifikat“, tvrdi Đukanović.

Pejanović je, na popodnevnoj pres-konferenciji saopštio da se radi o falsifikatu lične karte člana Državne izborne komisije iz DF-a, Velja Čađenovića.

"Utvrdili su da je gospodin Čađenović u biračkom spisku, što je tačno, i to na osnovu njegovih ličnih podataka na falsifikovanom dokumentu. Pored činjenice što su zloupotrijebljeni lični podaci na lažnom dokumentu, svi ostali podaci dobijeni na osnovu toga su tačni i u skladu sa zvaničnom dokumentacijom MUP-a", kazao je Pejanović.

Današnja demonstracija predlagača ovog rješenja je dokaz da postoje pokušaji kompromitacije novog sistema koji će se prvi put primjeniti u Crnoj Gori, kazao je Pejanović.

"Uređaji za elektronsku identifikaciju nijesu namjenjeni za forenziku falsifikovanih dokumenata niti birački odbori mogu imati znanja potrebna za otkrivanje falsifikata. Za otkrivanje falsifikovanih dokumenata koriste se specijalizovani namjenski uređaji i na njima rade kvalifikovani stručnjaci", kazao je Pejanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kaže Pejanović, vrlo odgovorno i posvećeno realizuje obaveze iz izbornih zakona i čini sve kako bi blagovremeno i kvalitetno informisali građane Crne Gore, birače, o novom sistemu EIB.

On je pojasnio da je uređaj u Tivtu uvezan s biračkim spiskom Crne Gore (urađeno je softversko i aplikativno rješenje) i postavljen je kako bi građani, sami, na osnovu svoje biometrijske lične karte ili pasoša mogli da provjere da li su u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasaju, ne samo u Tivtu, već i na teritoriji Crne Gore.

Pejanović je podsjetio da će uređaj na biračkim mjestima sadržati, shodno Zakonu, izvod iz biračkog spiska za to biračko mjesto i zadnju futografiju birača sa lične karte, odnosno pasoša.

"Dakle, svrha uređaja je da birački odbor, na osnovu podataka u uređaju, izvrši identifikaciju birača poređenjem prevashono fotografije u uređaju sa fizički prisutnim biračem. Pored fotografije, moguće je porediti i ostale podatke sa podacima iz prezentirane lične karte ili pasoša. Svrha lične karte ili pasoša u procesu identifikacije je da se uređajem pročitaju podaci sa dokumenta i da se na osnovu pročitanih podataka pronađu podaci, u bazi podataka na uređaju, te da se zatim podaci prikažu na ekranu i da se odštampa odrezak. Ako je birač jednom identifikovan, kod eventualne ponovne identifikacije javlja se poruka da je birač već identifikovan i ne štampa se odrezak. Dakle, mogućnost zloupotrebe je onemogućena jer može glasati samo lice koje je prisutno i čiji podaci se nalaze u 

biračkom spisku za tom biračkom mjestu", kazao je Pejanović.

Pejanović je saopštio da će grubi nazovi falsifikati, kao obicna plastična kartica sa odštampanim podacima sa lične karte koju su koristili predstavnici DF-a, ako se eventualno pojave, svakako biti lako prepoznati od strane biračkog odbora i kao takvi neće biti korišćeni.

"Nadalje, svaki pokušaj identifikacije na ovaj način, biće osnov za podnošenje krivične prijave zbog bića krivičnog djela iz člana 412 Krivičnog zakonika Crne Gore - Falsifikovanje isprave ( Član 412)", kazao je Pejanović.

TV prilog: Dijana Drašković

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније