Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 05. 2016. 12:20 >> 12:33
17

NOVINARSKI STAV

Nikčević: Decenija nezavisnosti ispunila očekivanja

Izlazak iz tradicionalnog istočno-pravoslavnog civilizacijskog kruga i priključenje zapadnom, evroatlanskom, jedno je od najvećih dostignuća Crne Gore od obnove nezavisnosti, ocijenila je novinarka Tamara Nikčević ali i upozorila da još nije napravljeno uređeno, moderno, pravedno i stabilno društvo.

Ona je kazala da Crnu Goru, deset godina nakon obnove nezavisnosti, vidi kao državu koja je otvorila 22 poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) i, što je neuporedivo važnije, kao državu koja će sljedeće godine postati punopravna članica NATO.

“Upravo taj izlazak iz tradicionalnog istočno-pravoslavnog civilizacijskog kruga i priključenje zapadnom, evroatlanskom “carstvu”, u istorijskom smislu, za Crnu Goru jedan od dva presudno važna događaja. Zbog toga bih rekla da je decenija za nama ispunila moja očekivanja”, kazala je Nikčević agenciji MINA.

Ona je ocijenila da se u proteklih deset godina najviše uradilo u približavanju EU i NATO, navodeći da je poznato da je Crna Gora, kada je riječ o ekonomskim pokazateljima, u poređenju sa ostalim državama bivše Jugoslavije, lider u regionu.

“Najzad, kao mala država, Crna Gora je, nema sumnje, postigla veoma zapažene rezultate na međunarodnim sportskim takmičenjima. U tom smislu, radost i divljenje u meni izaziva svaki nastup onog čuda od crnogorske ženske rukometne reprezentacije”, kazala je Nikčević.

CG, što se tiče kulture, zatvorena i provincijalizovana

Odgovarajući na pitanje gdje Crna Gora nije dovoljno napredovala, ona je ocijenila da država nije uspjela da napravi uređeno, moderno, pravedno i stabilno društvo, što ima slabe institucije, nema jasno izgrađen sistem vrijednosti, što nema definisanu kulturnu i obrazovnu politiku, što ima problematičnu elitu.

“Što je, kada je riječ o kulturi, zatvorena i provincijalizovana, i to prije svega zahvaljujući apsolutnoj dominaciji umišljenih palanačkih autoriteta, koji nedostatak vlastitog talenta i sopstvenu stavaralačku beznačajnost pokušavaju da kompenzuju lojalnošću ili bliskošću sa centrima političke ili finasijske moći; što je podijeljena…”, rekla je Nikčević.

Ona smatra da je, na pitanje crnogorske podijeljenosti, najbolji odgovor dao Josip Broz Tito, kada je, pokušavajući da shvati zašto su Crnogorci, nakon što su im komunisti 1945. vratili državu, već 1948. jurnuli u novu izdaju, generalu Jovu Kapičiću postavio retoričko pitanje: “Jova, zašto ste vi Crnogorci tako nepouzdan narod?!”

“Valjda se samo u Crnoj Gori ono što su Crnogorci uradili 1918, 1948, 1989, što su pokušali 1997, 1999, 2006. i danas naziva – podjelama. U tom smislu, nijesam sklona tezi koja se posljednjih mjeseci uporno ponavlja, a koja premijera Mila Đukanovića optužuje da je “faktor podjela” u crnogorskom društvu. Nažalost, nije. Kažem “nažalost” zato što bi, da je tako, problem mogao biti lako riješen: na izborima glasate protiv premijera i njegove stranke i…”, kazala je Nikčević.

Prema njenim riječima, ostaje pitanje ko je Crnogorce “svih vjera i nacija” tjerao da dva puta u XX vijeku – 1918. i 1989. - svoju državu dobrovoljno predaju u ruke drugome, da od 1941-1945. jedni drugima iskopavaju kuće i zatiru sjeme, da 1948. trče da se međusobno špijaju, da lažu, da podmeću, da se svete…

“Ko ih je na to tjerao? Ko ih je tada “dijelio”? Milo Đukanović?! Teško”, smatra Nikčević.

Stanje u medijima katastrofalno

Ona je ocijenila da je stanje u crnogorskim medijima katastrofalno. “Posljednjih desetak godina srušeni su svi profesionalni standardi, pređene sve moralne granice, pa se crnogorsko novinarstvo – ma šta to značilo! – upravo zbog toga danas tako sladostrasno valja u fašističkom brlogu koje je i zaslužilo”.

“Kada prelistate ogromnu većinu crnogorskih novina ili bacite pogled na programe koji se u Crnoj Gori emituju - kako provladine, tako i antivladine - shvatićete da nije riječ samo o polupismenim urednicima, o novinarima više nego skromnih dometa, već prije svega o ljudima, čiji je najviši profesionalni, intelektualni i moralni uzor nekadašnji vlasnik i glavni urednik hrvatskog reketaškog tjednika Nacional”, ocijenila je Nikčević.

Srećom, kaže ona, u Crnoj Gori i dalje možete nači i novine i novinare koji istrajavaju u očito uzaludnom poslu: dokazuju da novinarstvo može biti veoma časna profesija.

Govoreći o tome da su, uoči referenduma, neki intelektualci propagirali sintagmu "prvo demokratija pa država, ona je kazala da ne misli da je taj stav bio opravdan.

“Jer, kako ćete, prije nego što u koliko-toliko prihvatljivim uslovima formirate svoju državu, otvarati bilo koje pitanje, ako ste se već našli u sastavu zajednice čiji neuporedivo veći dio vodi dva agresorska rata – nažalost, u agresiji na Hrvatsku dijelom je učestvovala i Crna Gora – koji svjesno ulazi u sukob sa NATO paktom, koji počini genocid i etnička čišćenja širom bivše Jugoslavije?!”, rekla je Nikčević.

Ona je upitala o kakvoj mi to demokratiji govorimo? “Ovakvi kakvi su, crnogorski građani su, bojim se, i imali i imaju onoliko demokratije koliko i zaslužuju”.

Vlast se osvaja na izborima

Komentarišući činjenicu da se vlast u Crnoj Gori nije mijenjala u posljednjih 25 godina, Nikčević je kazala da se vlast u svim civilizovanim i demokratskim državama osvaja na izborima. “Ako mislite da oni nijesu demokratski i fer, onda na njima ne učestvujete”.

“Tokom decenije vlasti Slobodana Miloševića, koja je na Kosovu sprovodila aparthejd, kosovski Albanci bojkotovali su sve izbore. I, žrtvujući mnogo toga, na kraju - pobijedili. Jesu li oni koji ponavljaju priču o pokradenim izborima ikada bili spremni i na najmanju žrtvu, na to da, recimo, četiri godine ostanu bez poslaničke plate? “, upitala je ona.

Ona je rekla da je Crna Gora dobila Vladu koju čine i partije sumnjivog izbornog legitimiteta.

“Pretpostavljam da se do te genijalne ideje nije došlo samo voljom vlasti, već i voljom nekih zapadnih zemalja kojima, nažalost, ovo nije prvi katastrofalan politički potez na Balkanu. Ali, evo, da sačekamo i da vidimo da li će i kako tako sklepan “politički projekat” uticati na, kako kažete, razvoj demokratije na svim nivoima”, kazala je Nikčević.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније