Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

01. 07. 2016. 10:56 >> 10:38
3

EVROPSKI PARLAMENT

Formiraće grupu prijatelja CG

Neformalna grupa prijatelja Crne Gore biće formirana u Evropskom parlamentu a njom će predsjedavati hrvatski poslanik, Ivan Jakovčić, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

 

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović imao je u Briselu sastanke s budućim predsjedavajućim neformalne Grupe prijatelja Crne Gore u Evropskom parlamnetu, Jakovčićem i predsjedavajućim Radne grupe za Zapadni Balkan Eduardom Kukanom.

„Sastanci su bili prilika za sagledavanje rezultata koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja, kao i za predstavljanje predstojećih obaveza i planova“, saopštili su iz MVPEI.

Jakovčić je kako se navodi istakao da napredovanje Crne Gore prema članstvu u EU i NATO-u predstavlja doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti ovog dijela Evrope.

On je naglasio da je budućnost država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da brzina njihovog napredovanja prema članstvu zavisi prvenstveno od rezultata koje pokažu na terenu.

„Crna Gora može biti najbolji primjer svima u regionu u smislu vođenja pristupnih pregovora i sprovođenja temeljnih reformi“, kazao je Jakovčić.

Tokom susreta je razgovarano i o daljoj saradni i promovisanju Crne Gore u Evropskom parlamentu i u tom kontekstu je uručeno pismo premijera Mila Đukanovića upućeno gospodinu Jakovčiću kojim se prihvata inicijativa o formiranju Grupe prijatelja Crne Gore u Evropskom parlamentu.

„S tim u vezi su razmijenjene informacije i razmišljanja o djelovanju u narednom periodu kako bi se na što bolji način predstavio proces integracije Crne Gore i promovisali dalji koraci prema članstvu“, navodi se u saopštenju.

Kukan je, kako se dodaje, pohvalio efikasnost u sprovođenju reformi i dobar tempo u napredovanju prema članstvu.

„Pozdravio je (Kukan) konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu i njen doprinos snaženju evropske perspektive Zapadnog Balkana. Istakao je da se od Crne Gore, kao države koja je zasluženo lider evropske integracije regiona, očekuje da nastavi s dobrim rezultatima, a posebno s daljim reformama u oblasti vladavine prava, za što imamo punu podršku Evropskog parlamenta“, navodi se u saopštenju.

Evropski poslanici su čestitali na otvaranju dva pregovaračka poglavlja istakavši da je to jednako uspjeh Crne Gore, kao i Evropske unije.

„Za Crnu Goru to je priznanje za vidan napredak ostvaren u tim oblastima, dok je za Evropsku uniju pokazatelj snage da i u kriznim vremenima ostane dosljedna principima i vrijednostima za koje se zalaže i na kojima se temelji“.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније